Društvo

Druga sjednica Savjetodavnog tijela za Ulcinjsku solanu

Danas je u Ulcinju održana Druga sjednica Savjetodavnog tijela za Solanu na kojoj je usvojen Zapisnik sa Konstitutivne sjednice i Informacija o aktivnostima JP između dvije Sjednice. Takođe je predstavljen Nacrt Programa upravljanja Solanom za 2015 – 2016. godinu pripremljen od strane JPNPCG i sagledano ostvarivanje Zaključaka Vlade Crne Gore u vezi sa Ulcinjskom Solanom.
Druga sjednica Savjetodavnog tijela za Ulcinjsku solanu
Portal AnalitikaIzvor

U vezi sa Zaključcima Vlade Crne Gore sa Ulcinjskom solanom, podsjećamo da je, između ostalog, Vlada Crne Gore usvojila Informaciju Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) o stanju na Solani s predlogom daljih aktivnosti, zadužila MORT da koordinira aktivnosti na uspostavljanju Solane Ramsar i Emerald područjem i da koordinira i obezbjeđuje međunarodne donatorske podrške za obnovu Solane. Takođe je zadužila JPNPCG da pripremi aktivnosti i Plan upravljanja Ulcinjskom solanom, Ministarstvo finansija i MORT da pronađu rješenje za obezbjeđivanje sredstava neophodnih za uspostavljanje režima zaštite na Solani, kao i Ministarstvo ekonomije za obezbjeđivanje uslova za uvođenje koncesionara za privrednu djelatnost.

U cilju zaštite i valorizacije Ulcinjske solane, Nacionalni parkovi Crne Gore su pripremili Nacrt Programa upravljanja Ulcinjskom solanom za 2015-2016. godinu. Program sadrži šest strateških oblasti koje se tiču unaprjeđenja prirodnih i stvorenih vrijednosti i turističkih potencijala Solane, kao i pokretanja proizvodnje soli: Zaštita i očuvanje prirodnih vrijednosti, Zaštita kulturnih vrijednosti, Turizam i rekreacija, Edukacija i interpretacija, Promocija i marketing i Pokretanje proizvodnje soli.

Na Sjednici je zaključeno da će Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore obavještavati o napretku ostvarivanja Programa upravljanja za Solanu sve institucije uključene u rad Savjetodavnog tijela za Solanu. Takođe je istaknuta potreba potpune koordinacije rada institucija koje čine Savjetodavno tijelo i redovnog informisanja Delegacije Evropske Unije o svim pitanjima vezanim za zaštitu biodiverziteta, turističke valorizacije i drugih upravljačkih aktivnosti.

U cilju razmjene naučnih i stručnih iskustava iz oblasti zaštite i valorizacije Ulcinjske solane, područja od međunarodnog značaja za boravak ptica i potencijalnog Emerald staništa Bernske konvencije, JPNPCG će u  saradniji sa MORT-om i Naučnim odborom Univerziteta Crne Gore organizovati 17. oktobra 2015. godine, u Hotelu Olimpik u Ulcinju, okrugli sto pod nazivom „Zaštita i valorizacija prirodnih resursa Ulcinjske Solane“. S tim u vezi, pozvali smo predstavnike Opštine Ulcinj, lokalne turističke oranizacije, stečajne Uprave Solane, resornih ministarstava, institucija i organizacija koje se bave zaštitom biodiverziteta ovog jedinstvenog prostora, kao i predstavnike ambasada u Crnoj Gori da svojim diskusijama doprinesu donošenju konstruktivnih zaključaka.

Podsjećamo da su na Konstitutivnoj sjednici održanoj prije mjesec dana u Upravnoj zgradi Solane AD „Bajo Sekulić“ u Ulcinju izabrani stalni članovi Savjetodavnog tijela za Solanu: Zoran Mrdak direktor Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore, Daliborka Pejović državna sekretarka Ministarstva održivog razvoja i turizma, Lidija Šćepanović  pomoćnica direktora Agencije za zaštitu životne sredine, Zenepa Lika pomoćnica predsjednika Opštine Ulcinj, Zana Sarvan direktorka Turističke organizacije Ulcinj, Nebojša Banićević iz NVO „CZIP“ i Dželal Hodžić iz NVO „Zeleni korak”.

Drugoj sjednici Savjetodavnog tijela za Ulcinjsku solanu su, između ostalog, pored predstavnika stalnih članova, prisustvovali i Ana Stanišić Vrbica iz Delegacije EU, kao i predstavnici Javnog preduzeća za zaštitu i uzgoj divljači iz Ulcinja.

Portal Analitika