Društvo

Crna Gora ispunjava obaveze u oblasti energetike

Crna Gora ispunjava svoje obaveze prema Energetskoj zajednici i jedna je od zemalja članica koje najbolje napreduju u oblasti energetike i usaglašavanju sa EU zakonodavstvom, saopšteno je danas na Ministarskom sastanku u Tirani.
Crna Gora ispunjava obaveze u oblasti energetike
Portal AnalitikaIzvor

Ministri zemalja članica su, kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije, usvojili Izvještaj o radu Energetske zajednice u prošloj godini gdje je ocijenjen napredak Crne Gore u oblasti energetike. 

„Crna Gora je pripremila Predlog zakona o energetici, koji je u proceduri za usvajanje na Skupštini. Važnost usvajanja ovog akta ogleda se u njegovoj harmonizaciji i usaglašavanju sa Trećim paketom direktiva EU“, saopšteno je na Ministarskom sastanku Energetske zajednice kojem je prisustvovao ministar ekonomije, Vladimir Kavarić. 

Ministarskom sastanku, koji je svečano otvorio predsjednik Vlade Albanije Edi Rama, prisustvovao je i komesar Evropske komisije za energetiku, Miguel Arias Canete, resorni ministri zemalja članica i predstavnici Energetske zajednice.

Ministarski sastanak u Tirani je bio i prilika da se prezentuju rezultati ostvareni u prošloj godini, s posebnim osvrtom na zapadnobalkanski samit koji je održan u avgustu u Beču i projektima iz oblasti energetike. 

„U tom smislu istaknut je projekat 400 kilovoltne (kV) konekcije između Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine (BiH) kao projekat od izuzetne važnosti za regionalno povezivanje i obezbjeđivanje stabilnosti i sigurnosti u napajanju električnom energijom“, navodi se u saopštenju.

Na zapadnobalkanskom samitu u Beču dogovoreno je i da, kada su u pitanju inicijative regionalne saradnje, članice zapadnog Balkana, među kojima je i Crna Gora, implementiraju konkretne mjere u cilju osnivanja aukcija za razmjenu energije, balansnog tržišta i koordinisanih alokacija kapaciteta.

„Na marginama susreta, Kavarić je razgovarao sa Caneteom, koga je upoznao sa aktivnostima u Crnoj Gori u oblasti energetike. Takođe je bilo riječi i o gasnom povezivanju regiona kroz projekat Jadransko-jonskog gasovoda“, dodaje se u saopštenju.

Crna Gora je postala punopravna članica Energetske zajednice u oktobru 2006. godine, nakon usvajanja Zakona o ratifikaciji Sporazuma između Evropske zajednice i Crne Gore o formiranju Energetske zajednice. 

„Ciljevi Crne Gore u oblasti energetike se poklapaju sa ciljevima Energetske zajednice, a to su povećanje sigurnosti snabdijevanja energijom, privlačenje investicija, povećanje korišćenja obnovljive energije, unapređenje energetske efikasnosti i razvijanje tržišne konkurencije, uz unapređenje ekološke situacije“, podsjetili su iz Ministarstva.

Energetska zajednica članicama pomaže da stvore stabilan regulatorni i tržišni okvir i promovišu regionalnu saradnju na osnovu energetskog zakonodavstva EU. Primjenom energetskih propisa EU, zemlje ne samo da pomažu proces pristupa, već i unaprijeđuju koristi od jedinstvenog tržišta.

Portal Analitika