Region

Hrvatska šalje izbjeglice u Sloveniju

Vlada Hrvatske će na mađarsko zatvaranje granica odgovoriti Planom C koji je dogovoren sa Slovenijom, objavio je portal Index.hr.
Hrvatska šalje izbjeglice u Sloveniju
Portal AnalitikaIzvor

Hrvatski portal podsjeća da se ranije spekulisalo da taj plan znači vraćanje izbjeglica u Srbiju. Plan C, prema informacijama tog portala, podrazumijeva prevoz izbjeglica do slovenačke granice.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto najavio je ranije da će u ponoć biti zatvorena "zelena" granica sa Hrvatskom i dodao da će zvanični granični prelazi nastaviti da rade, ali uz pojačane kontrole.

On je rekao da sastanak lidera EU u Briselu nije doprinio boljoj zaštiti grčke granice te da Mađarska stoga mora da zaštiti spoljne granice Šengena.

"Predsjednik Vlade Hrvatske Zoran Milanović u stalnom je kontaktu sa slovenačkim premijerom Mirom Cerarom. Nakon jučerašnjeg razgovora u Briselu, premijeri Milanović i Cerar i danas su više puta telefonski razgovarali o aktualnoj situaciji s izbjeglicama. Hrvatska vlada od ranije ima plan C, koji je dogovoren sa Slovenijom. U slučaju zatvaranja granice od Mađarske, Hrvatska će početi da sprovodi taj plan u dogovoru i stalnoj koordinaciji sa Slovenijom", potvrdio portalu portparol vlade.

Navodi se i da će detalje Plana C otkrit ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić tokom dana.

Portal Analitika