Društvo

Održana prezentacija Priručnika o metodama prenošenja znanja o trgovini ljudima

Prezentacija Priručnika o metodama prenošenja znanja o trgovini ljudima/djecom u osnovnim i srednjim školama, koji je namijenjen nastavnicima Građanskog vaspitanja i Građanskog obrazovanja, održana je danas u Ministarstvu prosvjete.
Održana prezentacija Priručnika o metodama prenošenja znanja o trgovini ljudima
Portal AnalitikaIzvor

Na prezentaciji su govorili generalni direktor Direktorata za opšte srednje, srednje stručno i obrazovanje odraslih Ministarstva prosvjete Veljko Tomić i predstavnica Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima Tijana Šuković i trener za obuku nastavnika Slavica Popović

Generalni direktor Direktorata za opšte srednje, srednje stručno i obrazovanje odraslih Ministarstva prosvjete Veljko Tomić pozdravio je nastavnike i rekao da Ministarstvo prosvjete razumije značaj prevencije kao ključne aktivnosti usmjerene ka svim kategorijama stanovništva a prije svega ka mladima, dodavši da u procesu prevencije trgovine ljudima/djecom škola ima veoma važnu ulogu.  Blagovremena i sistematska edukacija koju realizuju nastavnici u radu sa djecom predstavlja jedno od efikasnih rješenja za suzbijanje ovog društvenog problema. On je rekao da Priručnik objedinjuje teorijski i praktični dio i ima za cilj da pruži pomoć u organizaciji procesa učenja.

Predstavnica Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima Tijana Šuković saopštila je da godišnje od 600.000 do 4 miliona žena, djece i muškaraca bude predmet trgovine i da zbog toga na sistematičan način treba pristupiti ovom problemu kao jednom od najgrubljih oblika kršenja ljudskih prava. Ona je rekla da je veoma važno što je Ministarstvo prosvjete dalo veliki značaj ovoj temi u okviru predmeta Građansko vaspitanje i Građansko obrazovanje jer su mladi i djeca posebno ugrožene kategorije kada je riječ o trgovini ljudima. Istakla je takođe da je Priručnik rezultat dugogodišnje saradnje sa Ministarstvom prosvjete i Zavodom za školstvo i izrazila nadu da će pomoći nastavnicima u prenošenju znanja djeci o ovoj problematici.

16metofa2

Priručnik o metodama prenošenja znanja o trgovini ljudima/djecom u osnovnim i srednjim školama pripremljen je za realizaciju programa nastavnog predmeta Građansko vaspitanje u okviru koga se trgovina ljudima izučava kao izborna tema. Priručnik je urađen u saradnji Ministarstva prosvjete, Zavoda za školstvo, Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima i UNICEF-a i može se preuzeti sa sajta Ministarstva prosvjte.

 

Portal Analitika