Društvo

Akrivisti Caritasa Barske nadbuskupije uručili pakete pomoći

Povodom obilježavanja 16. oktobra Svjetskog dana hrane kao i 17. oktobra Svjetskog dana borbe protiv siromaštva aktivisti Caritasa Barske nadbiskupije su danas na područjima opština Bara, Podgorice, Cetinja, Danilovgrada, Plava, Gusinja i Petnjice uručili pakete humanitarne pomoći.
Akrivisti Caritasa Barske nadbuskupije uručili pakete pomoći
Portal AnalitikaIzvor

Paketi su uručeni pojedincima i porodicama koji se po spiskovima Caritasove  evidencije nalaze u stanju najveće socijane potrebe. Sredstava za pribavljanje paketa hrane za ovu priliku obezbjedili su  radnici Caritasa koji su htjeli da pokažu kako humanost mora početi sa njima samima.

U Evropi više od 50 miliona ljudi ne može sebi da priušti pristojan obrok svakog dana. Ovo proizilazi iz siromaštva, nedostatka zaposlenja , nemogućnosti da se pristupi socijalnoj zaštili ili iz lične ili porodične krize. Procjenjuje se da u Evropi skoro 100 miliona tona hrane propadne svakog dana kroz bacanje i gubljenje hrane. Caritasova mreža ovo vidi kao duboku ranu na dostajnstvo u našem regionu i kao znak nepoštovanja za sve koji se suočavaju sa problemom nedostatka hrane. Stoga Caritas promoviše solidarnost i dostojanstvo  kao ključne vrijednosti. Problem gladi i siromaštva treba rješavati korak po korak koristeći se holističkim pristupom.

U svojoj Enciklici “Laudato Sì”, Papa Franjo je potvrdio “sveobuhvatnu bolest” u kojoj živimo. Etički imperativ o solidarnosti treba da nas dovede do povećanja poštovanja i stvaranja dobrih rezultata koji će omogućiti dostojanstven život za sve. Prema njegovim riječima hrana koja je dostupna u svijetu je dovoljna da nahrani sve i ukoliko postoji volja, ono što imamo nikada neće nestati, naprotiv, obilovaće i neće biti protraćeno.

Caritas Barske nadbiskupije se 12. decembra 2013. priključio globalnoj kampanji "SVI SMO MI JEDNA PORODICA, HRANA ZA SVE", koju je pokrenuo Caritas Internationalis i u okviru koje će se do 2025. godine raditi na suzbijanju gladi i siromaštva.

„Svjesni činjenice da u svijetu ima dovoljno hrane za sve, a da ipak postoje oni koji je ne dobijaju, Caritas nastoji da u skladu sa svojom misijom, realizacijom različitih aktivnosti utiče na smanjnje socijalnih nejadnakosti  i na stvaranje društva u kom je zadovoljenje najosnovnijih životnih potreba omogućeno svima.

Caritas će i u narednom periodu kroz različite projekte i mehanizme nastaviti da pruža pomoć i unaprijeđuje kvalitet života osobama koje se u našem društvu nalaze u stanju najveće socijalne potrebe“, ističe se u saopštenju.

Portal Analitika