Svijet

IRANSKI TAJNI HANGAR U dubinama planinskog vijenca baza puna raketa

Iran je prvi put objavio fotografije podzemnog hangara koji služi za skladištenje projektila različitih vrsta. Snimke baze, koja ušuškana u planinama djeluje kao da je iz nekog filma o Džejmsu Bondu, objavila je nacionalna televizija Irana.
IRANSKI TAJNI HANGAR U dubinama planinskog vijenca baza puna raketa
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Podzemni tunel nalazi se 500 metara ispod površine zemlje, a obezbjeđuju ga snage iranske vojske. Objavljivanje fotografija i video snimka ove baze došlo je svega nekoliko dana nakon što je Iran objavio da je uspješno testirao projektile najnovije generacije.

iran2

- Ovo je samo jedna od mnogobrojnih podzemnh baza koje Iran posjeduje. Rakete različitog dometa spremne su za upotrebu i čekaju odobrenje vrhovnog vođe. Iran ne želi da izazove rat, ali ako neprijatelj učini grešku, vojne baze će eruptirati poput vulkana iz dubine zemlje - izjavio je general Amir Ali Hadžizadeh, komandant vazduhoplovne divizije.

Jedan američki zvaničnik izjavio je za CNN da je Iran tom probom "vrlo vjerovatno" prekršio rezoluciju Ujedinjenih nacija, kojom se Iranu zabranjuje testiranje balističkih projektila dalekog dometa.

iran3

Američki zvaničnik je ipak malo poranio s kritikom, s obzirom da rezolucija 2231, vezana za nuklearni sporazum postignut u julu, kojom se Iranu zabranjuje testiranje projektila, još nije zvanično stupila na snagu.

Foto: Fars news agency

Portal Analitika