Region

NIKOLIĆ: Nemoguće je da bi bilo koji političar u Srbiji priznao Kosovo

Srbija želi da bude u EU, to i ja želim, ali Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije, rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.
NIKOLIĆ: Nemoguće je da bi bilo koji političar u Srbiji priznao Kosovo
Portal AnalitikaIzvor

Nikolić je ovo rekao delegaciji novinara iz Njemačke, napominjući da sada na Uniji ostaje da kaže da li je "ovaj naš stav u potpunoj suprotnosti sa željom EU da budemo njen član".

U jednočasovnom razgovoru sa njemačkim novinarima, Nikolić je rekao "da smo veoma blizu toga da Evropa potpuno otvori svoje karte" i ukazao da ne zna zašto je neko u Briselu izgubio živce.

"Mogli su da nas ovako još tretiraju kao da nas poštuju", rekao je Nikolić, koji smatra da je "znak da nas ne poštuju previše" to što je premijer Srbije na neformalnoj večeri u utorak u Briselu dočekan novim zahtjevima i amandmanima o kojima ništa nije znao.

Nikolić je istakao da ne odustaje od ideje da Srbija bude član EU, kao i da, sve dok je to moguće, ona želi da učestvuje u razgovorima sa Prištinom i u Briselu sa EU, sve dok EU ne odustane od tih razgovora.

Unija može da odustane od razgovora, tako što bi "ogoljeno" rekla da treba priznati nezavisnost Kosova i Metohije, objasnio je Nikolić i konstatovao da "oni, međutim, izbjegavaju da kažu da mi treba da priznamo nezavisnost Kosova i Metohije".

Nikolić smatra i da je Srbija sada, posle svih pohvala za reforme koje sprovodi ova Vlada, vraćena mnogo godina unazad u odnosu sa EU.

Da li je Srbija napravila neku grešku? Nije. Da li se dogodilo nešto novo? Nije. Mislim da je samo postala brutalno otvorena politika zahtjeva da Srbija prizna nezavisnost Kosova i Metohije, rekao je Nikolić.

Prema njegovim riječima, možda će nekada u Srbiji da se rodi političar koji će reći da treba priznati nezavisnost Kosova i Metohije i pobjediti na izborima, ali je danas to nemoguće.

Osvrćući se na razgovore sa Prištinom u Briselu, Nikolić je rekao da EU dostavlja okvir u kojem se razgovara i da je "ovaj novi okvir - okvir EU".

Portal Analitika