Politika

PAŽIN: Reforme ostaju prioritet i nakon poziva u NATO

Reforme u oblasti vladavine prava ostaju ključni prioritet i nakon poziva za članstvo u NATO, s obzirom na punu posvećenost Crne Gore daljoj izgradnji sistema sposobnog da se adekvatno suoči sa izazovima svake vrste, poručio je ministar pravde Zoran Pažin.
PAŽIN: Reforme ostaju prioritet i nakon poziva u NATO
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Vlade, Pažin i nacionalni koordinator za NATO Vesko Garčević učestvovali su na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta (NAC), koji je danas održan na Cetinju.

„Generalni sekretar Jens Stoltenberg na početku sastanka kazao da je Crna Gora postigla veliki napredak, i posebno naglasio da su ostvareni značajni rezultati u oblasti odbrane i obavještajne službe“, kaže se u saopštenju.

Stoltenberg je, kako se navodi, istakao da su saveznici prepoznali napredak na planu sprovođenja reformi, među kojima su i reforme u oblasti vladavine prava, posebno one koje se tiču važnih iskoraka u jačanju institucionalnog okvira u ovoj oblasti.

Pažin je naglasio značaj dosadašnjih reformi, posebno u kontekstu uspostavljanja novih struktura i snaženja institucionalnih kapaciteta za sprovođenje zakona, sa ciljem daljeg ostvarivanja rezultata na planu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

„Reforme u oblasti vladavine prava ostaju ključni prioritet i u periodu nakon poziva za članstvo u NATO, s obzirom na punu posvećenost Crne Gore daljoj izgradnji sistema sposobnog da se adekvatno suoči sa izazovima svake vrste“, poručio je Pažin.

Garčević je predstavio dosadašnje i plan budućih aktivnosti, kao i ostvarene rezultate Komunikacionog tima za članstvo u NATO, izražene kroz istraživanja javnog mnjenja sprovedena u prethodnom periodu i pozitivne trendove po ovom pitanju.

„Predstavnici država članica u NAC-u dali su jasnu podršku integracionom putu Crne Gore, visoko ocijenili dosadašnji napredak i ohrabrili nastavak daljih reformi u susret sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a u decembru“, dodaje se u saopštenju.

Portal Analitika