NATO

Đukanović - Stoltenberg: Na korak od dobijanja pozivnice za NATO

Crna Gora je veoma jak aspirant za članstvo, u odnosu na ono što sam vidio u junu, napredak je vidan, kazao je generalni skretar NATO-a Jens Stoltenberg na kraju dvodnevne posjete članova Sjevernoatlantskog savjeta (NAC). Stoltenberg je na kraju posjete razgovarao sa premijerom Milom Đukanovićem koji je, na zajedničkoj konferenciji za medije ocijenio da sada, sa puno razloga za optimizam, čekamo decembar.
Đukanović - Stoltenberg: Na korak od dobijanja pozivnice za NATO
Portal AnalitikaIzvor

Đukanović je, na kraju prve posjete ambasadora 28 zemalja članica NATO-a izrazio iskrenu zahvalnost generalnom sekretaru Stoltenbergu, zemljama članicama, za ukupnu podršku ostvarenju našeg cilja – članstvu u Sjevernoatlantskoj alijansi.

“Zahvaljujući toj podršci, proteklih nekoliko godina uspjeli da realizujemo naše ciljeve i budemo na korak od dobijanja pozivnice za NATO”, kazao je Đukanović.

Kazao je da su glavna tema dvodnevnih razgovora bili su naši ukupni reformski rezultati, a posebno rezultati u četiri glave oblasti.

“Vjerujem da smo na ubjedljiv način prezentirali naša reformska ostvarenja, posebno se fokusirajući na sektor vladavine prava i jačanja podrške javnosti”, saopštio je premijer.

Prenio je da je utisak NAC-a i Stoltnberga da je Crna Gora nastavila kontinuitet dobrih rezultata, da smo došli do dobrog bilansa u sektoru vladavine prava i da je došlo do značajnog rasta podrške.

“Zato sa puno razloga za optimizam, čekamo decembar”, kazao je Đukanović.

Prenio je da su se složili da je Crna Gora uzoran primjer, da prednjači i da može da bude dobar podsticaj zemljama regiona. “Naravno, kazali smo i da je članstvo Crne Gore u NATO i pitanje evropske stabilnosti”, kazao je Đukanović.

Đukanović i Stoltenberg razgovarali su, kako je prenio premijer, i o participaciji Crne Gore u misijama na globalnom planu, dobili izraze poštovanja za dosadašnji doprinos CG na tom planu.

Ponovio sam da je Crna Gora odlučna da, u istom duhu i sa istom spremnošću, nastavi saradnju, kazao je Đukanović.

“Sa puno optimizma i uz predane napore i u narednim mjesecima, vjerujem da ćemo doprinijeti da ministry NATO-a u decembru lakše dođu do odluke o pozivu Crnoj Gori”, rekao je crnogorski premijer.

Crna Gora je šampion regionalne saradnje, kazao je generalni sekretar NATO-a.

"Odnos Alijanse sa Crnom Gorom je jak i sadržajan. Vi ste važan partner za NATO. Crna Gora je jak aspirant za člansto u NATO, ocijenio je Stoltenberg.

Potencirao je doprinos nacionalnoj bezbjednosti, ali i misiji NATO-a na Kosovu i drugim NATO operacijama. “Već ste puno doprinijeli i zahvaljum zbog toga”, kazao je Stoltenberg.

Podsjećajući da će, za manje od dva mjeseca, NATO ministri odlučiti o pozivnici, Stoltenberg je kazao da njegova i  posjeta NAC-a dolazi u kritično vrijeme.

“Crna Gora je napravila važan progres u vladavini prava i ohrabrujem vas da jačate javnu podršku. Puna implementacija reformi jako je važna, znamo da to nije lako, ali Crna Gora ide pravim putem”, kazao je on.

Pridruživanje evroatlantskoj proodici veoma je važno i za Crnu Goru, ali i za NATO, ponovio je generalni sekretar Alijanse.

“Premijeru, pohavljujem vas za ono što ste uradili do sada i ohrabrujem da nastavite dalje”, kazao je Stoltenberg.

 

RTCG

Portal Analitika