Finansije

DRI: Kupovinom akcija EPCG prekoračena budžetska potrošnja

Državna revizorska institucija (DRI) dala je, na osnovu finansijske i revizije pravilnosti, pozitivno i uslovno mišljenje na Predlog završnog računa budžeta za prošlu godinu.
DRI: Kupovinom akcija EPCG prekoračena budžetska potrošnja
Portal AnalitikaIzvor

Finansijskom revizijom utvrđeno je da je Predlog zakona o završnom računu budžeta pripremljen u svim materijalno značajnim aspektima, u skladu sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti i Pravilnikom o načinu sačinjavanja i podnošenja finansijskih izvještaja budžeta, državnih fondova i jedinica lokalne samouprave.

“Prihodi i rashodi prikazani su realno i objektivno u svim materijalno značajnim stavkama i ne sadrže materijalno značajne greške kod iskazivanja rezultata odnosno deficita”, saopštili su iz DRI.

Revizijom pravilnosti, kako se dodaje, utvrđeno je da potrošačke jedinice, korisnici budžetskih sredstava nijesu u svim materijalno značajnim aspektima uskladili poslovne aktivnosti sa zakonskim i drugim propisima koji regulišu budžetsko poslovanje u Crnoj Gori.

Kolegijum DRI, kojim je rukovodio predsjednik Senata Milan Dabović, prilikom revizije Predloga zakona o završnom računu budžeta dao je preporuku Ministarstvu finansija da u budućem periodu, prilikom planiranja godišnjeg budžeta, u potpunosti uskladi opšti i posebni dio budžeta i da dosljedno sprovodi utvrđena pravila propisana godišnjim zakonima o budžetu.

“Revizijom je utvrđeno da je u prošloj godini budžetska potrošnja prekoračena u iznosu od 424,24 miliona eura. Od ukupno iskazanog prekoračenja budžetske potrošnje izdaci u iznosu od 363,87 miliona predstavljaju dozvoljena prekoračenja u skladu s Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti”, navodi se u izvještaju.

Nedozvoljena prekoračenja u iznosu od 60,37 miliona eura odnose se na ostvarene izdatke koji nijesu planirani Zakonom o budžetu za prošlu godinu. Od tog iznosa skoro 45 miliona odnosi se na izdatke za kupovinu hartija od vrijednosti od Elektroprivrede Crne Gore, u skladu s članom 12 stav 4 i 5 Zakona o budžetu za prošlu godinu.

“Revizijom je utvrđeno da član 12 stav 4 i 5 Zakona o budžetu za prošlu godinu nije usklađen s članom 16 u Posebnom dijelu Zakona o budžetu, gdje je trebalo planirati uvećanje izdataka za kupovinu hartija od vrijednosti u navedenom iznosu. To je kod izvršenja budžeta imalo za posljedicu prekoračenje izdataka u odnosu na planirane godišnjim Zakonom o budžetu države. Odnosno ova neusklađenost dovela je do prekoračenja budžetske potrošnje u iznosu od skoro 45 miliona eura”, navodi se u izvještaju.

Iz DRI su naveli da se, kada su u pitanju nedozvoljena prekoračenja, sredstva u iznosu od 1,07 miliona odnose na kupovinu hartija od vrijednosti od Investiciono razvojnog fonda (IRF) u skladu sa Zakonom o investiciono razvojnom fondu.

“Izdaci potrošačkih jedinica po osnovu sudskih odluka u iznosu od 14,3 miliona izvršeni su na teret korisnika budžeta koji su uzrokovali sudske troškove sa pozicije 463 - Otplata obaveza iz prethodnog perioda”, objasnili su iz DRI.

DRI je preporučila da Vlada prilikom planiranja budžeta kroz godišnje zakone o budžetu planira iznose prihoda ostvarene obavljanjem sopstvene djelatnosti potrošačkih jedinica i da se realizovani prihodi koriste u skladu sa ograničenjima utvrđenim godišnjim zakonom o budžetu.

Iz DRI su objasnili da je Zakonom o budžetu za prošlu godnu utvrđeno da će prihodi koje ostvari potrošačka jedinica sopstvenom djelatnošću, a na osnovu zakonskih ovalašćenja, služiti isključivo za finansiranje izdataka te potrošačke jedinice, do iznosa koji su planirani budžetom.

“Revizijom je utvrđeno da isti nijesu planirani Zakonom o budžetu za prošlu godinu i da nijesu iskazani u članu 3 i 4 Predloga zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za prošlu godinu”, kazali su iz DRI.

Revizori su ocijenili i da je potrebno da Ministarstvo finansija obezbjedi odgovarajuću evidenciju stanja i prometa računa koji su u sistemu Konsolidovanog računa državnog trezora na klasi 1 Glavne knjige trezora, u skladu s članom 6 Pravilnika o jedinstvenoj klasifikaciji računa za budžet Republike, budžete vanbudžetskih fondova i budžete opština.

DRI je, uvidom u Poreski završni račun za prošlu godinu utvrdila da nijesu obezbjeđeni podaci na osnovu kojih se može utvrditi tačan iznos poreskog duga i iznos pretplate na početku i na kraju poslovne godine, kako je utvrđeno članom 10 Pravilnika o poreskom knjigovodstvu.

“Poreska uprava treba da obezbjedi knjigovodstvenu evidenciju usaglašenu, u dijelu iskazanih stanja na računima klase 1 računi novčanih sredstava, klase 3 računi obveznika javnih prihoda (uključujući i račune depozita) i klase 7 računi javnih prihoda, sa Pravilnikom o poreskom knjigovodstvu”, rekli su iz DRI.

DRI je dala preporuku i da se Ministarstvo finansija pridržava Uredbe o uslovima za odlaganje naplate poreskih i neporeskih potraživanja.

DRI je preporučila da se na grupi računa 463 - Izdaci za otplatu obaveza iz prethodnog perioda evidentiraju izdaci za otplatu neizmirenih obaveza koje nijesu planirane budžetom potrošačkih jedinica, kao i da se račun ne tereti po osnovu izdataka čija obaveza plaćanja dospijeva u tekućoj fiskalnoj godini.

DRI je revizijom utvrdila da je Ministarstvo finansija, na teret računa 463, a na osnovu zaključka Vlade od 22. novembra 2012. godine kojim je usvojila informaciju o isknjižavanju infrastrukture Jadransko brodogradilište Bijela na području brodogradilišne luke KO Bijela i upisu iste u svojinu države Crne Gore, prenijela sredstva u iznosu od 2,36 miliona tom preduzeću.

“Međutim, navedenu obavezu je potrebno evidentirati kao kapitalni izdatak, s obzirom da se radi o infrastrukturi za koju je država, po procijenjenoj vrijednosti na dan 30. jun 2012. godine, platila Jadranskom brodogradilištu i prenijela u državnu svojinu”, kazali su iz DRI.

Iz DRI su preporučili da, pored evidentnih unapređenja sistema unutrašnjih finansijskih kontrola, treba i dalje sprovoditi aktivnosti na uspostavljanju funkcije finansijske kontrole i unutrašnje revizije u potrošačkim jedinicama u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj finansijskoj kontroli u javnom sektoru i standardima interne revizije.

(Mina biznis)

Portal Analitika