Politika

STOLTENBERG: Kako sam promijenio stav o NATO-u

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kaže da je vlastiti negativan stav prema NATO-u promijenio nakon što je iskustveno uvidio pozitivna iskustva članstva Norveške u Alijansi.
STOLTENBERG: Kako sam promijenio stav o NATO-u
Portal AnalitikaIzvor

 - Mišljenje sam promijenio na osnovu onoga što sam vidio u Norveškoj, koja je mala zemlja i kada sam uvidio koliko ona može dobiti kao dio velikog saveza, dok stoji rame uz rame sa ostalim zemljama. To nam je obezbijedilo sigurnost i stvorilo bazu za politički dijalog sa Rusijom. Kao članica NATO-a Norveška je uspjela da razvije konstruktivan odnos sa Rusijom, jer je posredstvom NATO-a imala temelj bezbjednosti za to. Takođe, shvatio sam da Norveška ima mjesto za stolom i da može uticati na donošenje odluka, koje su bile važne za nas. Sve to učinilo me sigurnim da je dobro za moju zemlju da bude članica NATO-a - istakao je Stoltenberg u intervjuu za Prvu televiziju.

Generalni sekretar NATO-a ističe da je za pozivnicu u članstvo bitna jaka podrška javnosti i trend rasta podrške, ali da nijesu definisani procenti.

- Jake podrške javnosti mora biti. Mi ne možemo definisati tačan procenat. Na osnovu javnih anketa vidim da je podrška u porastu. Na kraju, Crna Gora mora biti ta koja će odlučiti. Generalni sekretar NATO-a ocjenjuje da bi članstvo Crne Gore u NATO bilo značajno i za region u cilju postizanja stabilnosti. - Kad su se Slovenija i Hrvatska pridružile NATO-u, to je doprinijelo stabilnosti u regionu, što je bitno. Ovdje smo ranije imali ratove i sve što može doprinijeti stabilnosti važno je da bi se oni izbjegli. Takođe, stvorili bi se uslovi za veći ekonomski rast. Veza između stabilnosti u regionu i ekonomskog rasta veoma je bliska - ističe Stoltenberg i u razgovoru za TV Prva objašnjava zbog čega mu je lično bilo značajno što je uputio saučešće zbog žrtava bombardovanja NATO 1999. godine.

- Meni je bilo jako važno da izrazim saučešće onima koji su izgubili svoje voljene 1999. Nevini ljudi su ubijeni i to je velika tragedija. Naravno, to nije urađeno sa namjerom, u pitanju je nesreća, koju smo pokušali da izbjegnemo. Meni, kao generalnom sekretaru NATO-a, bilo je važno da to uradim. Takođe, imam bliske lične veze sa Crnom Gorom, jer sam kao dijete živio u bivšoj Jugoslaviji, u Beogradu i mnogo puta sam dolazio ovamo. Imam jako prijatne uspomene iz djetinjstva sa posjeta Crnoj Gori. Kao bliskom prijatelju Crne Gore cijelog života bilo mi je jako važno da uputim saučešće žrtvama iz 1999. godine - kazao je Stoltenberg. On se juče sastao sa predsjednikom Filipom Vujanovićem, potpredsjednikom Vlade Duškom Markovićem, šefom diplomatije Igorom Lukšićem i ministarkom odbrane Milicom Pejanović- Đurišić. (Pobjeda)

Portal Analitika