Region

SAMOUBISTVO INSPEKTORKE: Pet puta prijavljivala mobing, žalila se i da joj se šef nepristojno udvara

Detalji izvještaja Službe unutrašnje kontrole o smrti Anice Mitić. Regionalnom centru za mobing se obraćala čak pet puta. Rješenje je vidjela u premještaju...
SAMOUBISTVO INSPEKTORKE: Pet puta prijavljivala mobing, žalila se i da joj se šef nepristojno udvara
Portal AnalitikaIzvor

Rekla mi je da joj se neprimjereno udvarao jedan od šefova, ali nije otkrila koji. Objasnila mi je da je to, između ostalog, razloga zašto dolazi na posao sa strahom i trpi toliki pritisak i maltretiranje. Ovo je inspektorima Službe unutrašnje kontrole (SUK) MUP Srbije ispričala Aleksandra Barton, direktorka kancelarije Regionalnog centra za mobing u Nišu, a povodom istrage samoubistva Anice Mitić (32), inspektorke Odjeljenja za suzbijanje narkomanije PU Niš.

SUK je razmatrao navode iz oproštajnog pisma Anice Mitić i iskaze njene porodice, date u Višem javnom tužilaštvu u Nišu. Kada je istraga završena konstatovano je da inspektorka za narkotike ipak - nije bila mobingovana. Međutim, u izvještaju postoji službena bilješka od 17. avgusta, u kojoj se navodi da se pokojna inspektorka obraćala za pomoć Aleksandri Barton čak pet puta.

Tvrdila je da je šefovi maltretiraju, ponižavaju, šikaniraju i vrijeđaju, ali i da je strah da priča o konkretnim primjerima mobingovanja.

- Decembra prošle godine iznijela mi je saznanja o nekim nepravilnostima u radu svojih nadređenih, ali je sve to ostalo kao tajna, jer se nadala da će dobiti status uzbunjivača - ispričala je Aleksandra Barton inspektorima SUK. - Kako nije htjela javno da podnese prijavu, posavjetovala sam je da počne da vodi dnevnik o svim bitnim događajima.

Krajem marta, inspektorka je ponovo došla u kancelariju Centra za mobing i ukazala da ima još veće probleme. Međutim, odbila je predlog Aleksandre Barton da se obrati neuropsihijatru da "to ne bi ušlo u dosije". Barton je naglasila da razgovore, koje je obaljala sa Anicom, nije bilježila. Međutim, kako je rekla, misli da postoji Aničin dnevnik.

Članovi porodice pokojne inspektorke, u izjavama datim VJT u Nišu, ukazali su da je Anica, kako bi se smirila, podnijela zahtjev za premještaj u BIA, a potom i u Žandarmeriju. - Govorila je da bi, kada bi uspjela u tome, svi njeni problemi bili riješeni - predočili su Aničini najmiliji. (Novosti)

Portal Analitika