Politika

Bojanić: Podjela zbog NATO-a može da eskalira i ugrozi stabilnost

Crna Gora je duboko podijeljeno društvo po gotovo svim važnim pitanjima. Podjela u vezi punopravnog članstva u NATO je posljednja u nizu podjela. Uvažavajući sve istorijske i aktuelne društvene prilike ova podjela može da eskalira do vrlo ozbiljnih razmjera i ugrozi stabilnost u Crnoj Gori, kazao je samostalni poslanik u Skupštini Crne Gore Mladen Bojanić na sastanku poslaničkih klubova sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i ambasadorima 28 zemalja članica NATO.
Bojanić: Podjela zbog NATO-a može da eskalira i ugrozi stabilnost
Portal AnalitikaIzvor

Bojanić je predstavljao Klub samostalnih poslanika, u kojem je 12 članova, odnosno 15 odsto od ukupnog broja poslanika u Skupštini.

"To naš klub svrstava na treće mjesto po veličini. Specifičnost Kluba je u zastupanju razlicitih političkih stavova, pa i po pitanju punopravnog članstva u NATO Alijansi. S obzirom na tu posebnost upoznaću vas sa svojim stavovima, ubijeđen da ne samo većina Kluba nego i većina građana Crne Gore dijeli takve stavove", rekao je Bojanić.

On je podsjetimo da je Skupština u posljednjoj godini mandata. 

"Sama činjenica da je skoro 30 poslanika u bojkotu njenog rada, uz podatak koju sam već naveo da postoji 15 odsto poslanika koji su iz raznih razloga napustili svoje pređašnje partije, veoma ozbiljno dovodi u pitanje legitimitet njenog rada i odlučivanja. Kad tome dodam da u Vladi imamo otvoren sukob dva koaliciona partnera i odbijeni zahtjev za smjenom dva ministra iz redova manjeg koalicionog partnera koji su na ministarske funkcije imenovani na osnovu ugovora koji se sada ne poštuje, onda je jasno da kao rezultat tih dešavanja imamo ozbiljnu političku krizu u Crne Gore", naveo je Bojanić.

Dodatni dokaz ovoj tvrdnji predstavljuju, kako je rekao, sada vec 20-dnevni protesti većinskog dijela opozicije.

"I ja sam učesnik protesta, koji imaju jasan cilj, a to je formiranje prelazne ili tehničke vlade koja bi organizovala naredne izbore pod fer uslovima. Razlog organizovanja ovakve vaninstitucijalne borbe je dokumentovana zloupotreba državnih resursa u partijske svrhe na prethodnim izborima. I pored svih nepobitnih dokaza afera sa izbornim zloupotrebama nije imala ni pravni ni politički epilog", rekao je Bojanić. (CdM)

Portal Analitika