Abiznis

MITRIĆ: Odluka Ustavnog suda očekivana, ali nema retroaktivno dejstvo

Odluka Ustavnog suda da je neustavno uvođenje takse na gorivo od sedam centi na maloprodajnu cijenu je u redu, ali ona formalno- pravno nema retroaktivno dejstvo tako da će praktično novac biti vraćen isključivo ljudima koji su službeno sipali gorivo na pumpama, izjavio je Portalu Analitika bivši predsjednik Ustavnog suda Blagota Mitrić.
MITRIĆ: Odluka Ustavnog suda očekivana, ali nema retroaktivno dejstvo
Portal AnalitikaIzvor

„Nažalost, nesreća po građane što je Ustav izmijenjen u odnosu na najviši pravni akt iz 1992. godine. Do donošenja novog Ustava 2007.  propis se poništavao od momenta njegovog donošenja, dok sada odluka važi od dana njenog objavljivanja unaprijed“, precizirao je Mitrić.

Što se tiče preporuke Ustavnog suda da se novac vrati građanima koji su sačuvali račune sa pumpi, Mitrić ističe da će se po svoj prilici naplatiti samo oni koji su službeno sipali gorivo jer su u obavezi da čuvaju račune.

„Ostali se neće naplatiti. Inicijativa SNP-a da se cijena goriva snizi za 15 odsto je neutemeljena- zna se kako se formira maloprodajna cijena goriva i više je treba tretirati kao politički stav te partije“, ocijenio je Mitrić.

Taksa na gorivo od sedam centi uvedena je 21. aprila. Vlada je, po osnovu takse na gorivo, od 27. maja do 7. oktobra naplatila 8,23 miliona eura.

Taksa na gorivo je uvedena za finansiranje gradnje prioritetne dionice autoputa i vrhunskog sporta.  

Portal Analitika