Društvo

Skoro dvije hiljade učenika posjetilo izložbu "Priroda: 34 svjetska čuda"

Tačno 1845 učenika iz 15 osnovnih škola iz Podgorice upoznalo se sa 34 čuda prirode na izložbi postavljenoj u dvorcu Petrovića. U pratnji vodiča iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica najmlađi su uživali u otkrivanju novih predjela i endemičnih vrsta svjetske flore i faune. Posebno interesovanje učenika izaziva fotografija crvenooke list žabe koja naseljava Srednju Ameriku. Crvenooka list žaba dostiže dužinu do 71 cm, a osim dužine pažnju privlači i svojim jarkim bojama. Obično ima zelen kičmeni dio, bokovi su plavi, oivičeni bijelom ili svijetlo žutom bojom. Prsti su narandžasti, a stomak bijele boje. Crvenooke žabe imaju velike i dobro razvijene jastučiće na prstima i vješte su kako u skakanju, tako i u hodanju po svom uzdignutom domu.
Skoro dvije hiljade učenika posjetilo izložbu "Priroda: 34 svjetska čuda"
Portal AnalitikaIzvor

Pored ovog postera najduža zadržavanja su ispred fotografija sljedećih vrsta: komodo zmaj, pečurka sa Šri Lanke, mediteranska foka i grbavi kit.

Od ukupne površine planete Zemlje samo 15,7 odsto je zaštićeno i predstavlja vruće tačke biodiverziteta.  Svaka od ovih tačaka predstavljena je na izložbi posebnom fotografijom na kojoj su zabilježeni najtipičniji predstavnici zajedno sa regionom i lokalitetom kojem pripada. Jednom od ova 34 regiona pripada i Crna Gora kao dio Mediteranskog basena.

Izložba je prvi put postavljena u Parizu, a do sad su je vidjeli milioni posjetilaca u više od trideset gradova širom svijeta. Cilj izložbe je upoznavanje građana sa posebno vrstama i područjima i podizanje nivoa svijesti o odgovornom ophođenju prema prirodi.

Izložba je u Crnoj Gori otvorena 8. septembra u saradnji Fondacije Petrović Njegoš, Francuskog instituta i Centra za zaštitu i proučavanje ptica i biće postavljena do 8. novembra.

Portal Analitika