Društvo

RAIČEVIĆ: Mladi imaju visok procenat tolerantnosti prema nasilju

Izvršna direktorka „Sigurne ženske kuće“ Ljiljana Raičević kazala je za Portal Analitika da mladi u našoj zemlji imaju visok procenat tolerantnosti prema nasilju, te je ne čudi da je djevojka pretučena na parkingu šoping mola Delta siti i to naočigled prolaznika.
RAIČEVIĆ: Mladi imaju visok procenat tolerantnosti prema nasilju
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

„Sve češće se čuju priče o napadima na mlade djevojke ili žene, te otimanjima tašni ili udaranju u lice“, kaže Raičević.

Podsjećamo dvojica muškaraca, čiji identitet policija utvrđuje, sinoć oko 20 sati napali su šipkama Podgoričanku K.M. dok je sa parkinga ispred šoping mola Delta siti izlazila iz automobila.

Kako je Pobjedi potvrđeno u policiji, djevojci je ukazana pomoć u Urgentnom bloku i život joj nije u opasnosti.

Djevojka je, prema pisanju podgoričkog lista, izlazila iz automobila, kada su joj prišla dvojica mladica. Udarali su je po leđima šipkama i to naočigled prolaznika. Iz policije je potvrđeno, da motiv napada nije poznat, jer je napadači nisu opljačkali.

Sagovornica Portala Analitika smatra da napadači nisu nepoznati žrtvi, te da su istraživanja pokazala da je u 90 odsto slučajeva napadač poznanik ili neko ko je vrlo blizak žrtvi, osim ako nije u pitanju krađa ili otimačina.

„Ako nije opljačkana, kao što pišu mediji, pretpostavljam da je u pitanju lična svađa. Do policije je ono što će se dešavati dalje, ali i djevojke koliko je ona spremna da o tome govori. Dešava se da žrtve neće da pričaju iz različitih razloga“, objašnjava Raičević.

Izvršna direktorka „Sigurne ženske kuće“ pretpostavlja da će ishod pomenutog slučaja zavisiti od povreda koje je žrtva zadobila.

Prema riječima Raičević nije neuobičajena pojava da prolaznici ne reaguju i to iz raznih razloga.

„Neko se plaši da možda napadači nisu naoružani i slično. Naš narod ne zna da može vrlo jednostavno da reaguje i pomogne žrtvu. Podsjećam da svi koji su svjedoci nasilja mogu da nazovu policiju, okrenu broj 112 i prijave napad ili nasilje. Niko ne pita za ime i prezime, potrebno je samo da se identifikuje mjesto napada, znak prepoznavanja nasilnika ili više njih, te kojim pravcem su otišli“, tvrdi sagovornica Portala Analitika.

Kaže da nije neuobičajeno te da se napadi sve češće dešavaju nasred ulice, usred kafića, u društvu poznatih, prijatelja i slično.

„Prije nekoliko dana, usred kafića, momak je u društvu prebio svoju djevojku. Niko od tog društva nije reagovalo, niko nije prijavio slučaj. Ponašali su se kao da se ništa nije desilo, nastavili su razgovor poslije pet, šest minuta. To je grozno“, smatra Raičević.

Podsjeća da NVO, na čijem je čelu, u srednjim školama organizuje predavanja na temu nasilja.

„Učenicima govorimo da je nasilje nije moralno, ali isto tako i da među mladima postoji visok procenat tolerantnosti prema nasilju. Mora da postoji nulta tolerancija prema nasilju, a toga nema kod nas. Tu smo zakinuti. Ako djevojka ima momka ona očekuje ponekad napad na nju jer je to uobičajeno i toleriše se. Jedna naša anketa je pokazala da djevojke napad vide kao znak ljubomore ili ljubavi. Uopšte ne raspoznaju znake nasilja, to je tragedija“, zaključuje izvršna direktorka „Sigurne ženske kuće“.

K.Ć.

Foto: voxfeminae.net

Portal Analitika