Region

Ponovo suzavac u Skupštini Kosova, helikopteri Kfora nadlijeću grad (VIDEO)

Pred početak sjednice Skupštine Kosova u skupštinskoj sali ponovo je danas aktiviran suzavac. Helikopteri Kfora nadleću trg Ibrahima Rugove, a kako prenose prištinski mediji suzavac je u skupštinsku salu bacio poslanik Samoopredjeljenja Faton Topali.
Ponovo suzavac u Skupštini Kosova, helikopteri Kfora nadlijeću grad (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Poslanici Skupštine Kosova izašli su iz sale, a ispred Radnog predsjedništva Skupštine stoje poslanici Pokreta Samoopredjeljenje i Alijanse za budućnost Kosova.

Kosovska policija od danas primjenjuje dodatne mjere obezbijeđenja na ulazu u Skupštinu Kosova, a kroz tu kontrolu prošla je i predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, čija je kancelarija u istoj zgradi.

Kontrolu je prošao i predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veselji koji je vraćen na dodatni pregled pošto su detektori reagovali, jer je zaboravio neki metalni predmet u džepu.

Izvještač za ABC vesti Albanija javlja da je jedan od poslanika rekao da je napadač ušao u skupštinu uz pomoć policije.

Kroz kontrolu su prošli lider Samoopredeljenja Visar Imeri i poslanici te stranke Aljbin Kurti, Aljbulena Hađiu i Glauk Konjufca.

Prištinski mediji javili su da su prvi u skupštinsku zgradu ušli potpredsjednik Skupštine Đavit Haljiti i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj koji nisu bili podvrgnuti kontroli.

Poslanik Samoopredjeljenja Redžep Seljimi je van zgrade Skupštine, gdje se pridružio aktivistima pokreta koji su ga dočekali skandiranjem, izjavio da nema mesta za dalji nastavak rada Skupštine Kosova.

Istovremeno, potpredsednik Skupštine Kosova Džavit Haljiti je odbacio kao netačne navode u medijima da nije prošao kontrolu prilikom ulaska u zgradu Skupštine Kosova.

Mediji javljaju da je ambasada SAD u Prištini upozorila državljane svoje zemlje, ali i građane Kosova da izbegavaju izlazak na trg Majke Tereze, pošto je tu najavljeno održavanje protesta.

Predsjedništvo Skupštine Kosova zatražilo je strožu kontrolu ulaska u zgradu, nakon što je poslanik Samoopredeljenja Aljbin Kurti prošle nedjelje aktivirao suzavac u sali, zbog čega je sjednica bila prekinuta.

Prostor ispred parlamenta kontrolišu helikopteri Kfora

Prije nego je i počela sjednica kosovskog parlamenta je prekinuta ponovo bacanjem suzavca, svi poslanici su izašli napolje, a ispred zgrade Skupštine Kosova okupljena je grupa aktivista opozicije, dok helikopteri Kfora nadleću trg Ibrahima Rugove.

Oni su zasad mirni i ne preduzimaju ništa.

Predsjednik opozicione Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj je u holu Skupštine novinarima rekao da ne zna šta bi dalje moglo da se desi u vezi sa nastalom situacijom i, kako je rekao, van nje.

Haradinaj je rekao da će opozicija nastaviti svoje akcije protiv vlade.

Tri partije opozicije, Haradinajeva ABK, Inicijativa za Kosovo Fatmira Ljimaja i pokret Samoopredeljenje, čiji je osnivač Aljbin Kurti najavili su da će nastaviti da ometaju rad vlade i parlamenta sve dok premijer Isa Mustafa ne povuče potpse sa briselskih sporazuma ili ne podnese ostavku.

- Neshvatljivo je ovakvo insistiranje da se po svaku cijenu održi zasjedanje skupštine jer se tako stvara nepovoljna klima. Insistiranje na održavanju sjednice je samo po sebi provokacija, nezrela politika - rekao je Haradinaj kasnije okupljenim aktivistima spred zgrade parlamenta.

(Beta)

 

Portal Analitika