Politika

STOLTENEBERG: Značajan napredak u vladavini prava

Crna Gora je napravila veliki napredak u evroatlantskim integracijama od obnove nezavisnosti, poručio je generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg.
STOLTENEBERG: Značajan napredak u vladavini prava
Portal AnalitikaIzvor

On je na sastanku Sjeverno-atlantskog savjeta (NAC) sa predstavnicima crnogorskih institucija na Cetinju rekao da je u tijesnoj saradnji sa NATO-om, Crna Gora od 2006. reformisala vojsku i bezbjednosne službe

„U malo godina koje su prošle od nezavisnosti Crna Gora je napravila veliki napredak u evroatlantskim integracijama“, naveo je Stoltenberg,

Te se službe, kako je ocijenio, nijesu uvećale, već su postale bolje, „profesionalnije i spremnije na moderne izazove“.

Prema riječima Stoltenberga, tokom današnjeg sastanka NAC će čuti šta je Crna Gora napravila u oblasti vladavine prava i pitanju javne podrške za ulazak u Alijansu.

„U vladavini prava napravljeni su značajni pomaci. Usvojeni su novi zakoni, formirana su i nova tijela. Sada je važno da Crna Gora pokaže da novi sistem funkcioniše i da pravi rezultate zbog kojeg i napravljen“, naveo je Stoltenberg.

On je podsjetio da je parlament nedavno usvojio Rezoluciju o podršci ulaska Crne Gore u NATO.

„To smo pozdravili, ne samo zbog toga što je dokument usvojen značajnom većinom, već i zato što pokazuje da parlament ima značajnu ulogu u dijalogu o ovoj temi“.

Stoltenberg je podsjetio da je prije godinu na Samitu u Velsu donesena važna odluka da se pokrenu fokusirani i intenzivirani razgovori sa Crnom Gorom.

„Tada je prepoznat napredak koji je Crna Gora napravila u procesu reformi, kao i dalje jačanje nacionalne bezbjednosti i jačanja saradnje na Zapadnom Balkanu. Kao rezultat donesen je presedan u Alijansi -  da se pokrenu razgovori sa Crnom Gorom, a u decembru da se odluči da li će vašoj državi biti upućen poziv za članstvo“, kazao je generalni sekretar.

To je razlog, kako je naveo, što je NAC u posjeti Crnoj Gori.

„Ova radna posjeta pruža šansu predstavnicima 28 država članica da sami procijene napredak Crne Gore. To nećemo samo čuti od Vlade, već i od poslanika, a pozvali smo na razgovore i one koji imaju sumnje u vezi crnogorskog članstva“, rekao je Stoltenberg.

On je saopštio da je u NATO-u kao savezu demokratija uobičajeno je da su čuju drugačija mišljenja.

„Svaka članica NATO-a ima ima jednak glas. Alijansa obezbjeđuje sigurnost i napredak svojim članicama. Bezbjednost se često, kako je dodao, uzima „zdravo za gotovo“, ali bez nje, malo šta se može napraviti“, zaključio je Stoltenberg. (Portal RTCG)

Portal Analitika