Finansije

MF: Nema ograničavanja kamatnih stopa ove godine

Organičavanje kamatnih stopa ne možemo očekivati do kraja ove godine, jer nije predviđeno da se Vlada do tada izjasni o Nacrtu zakona koji je sačinila Centralna banka, saopšteno je Atlas televiziji iz Ministarstva finansija.
MF: Nema ograničavanja kamatnih stopa ove godine
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno, usvajanje ovog propisa uslovljeno je dinamikom konsultacija i efektima analiza u vezi sa ovom problematikom.

CBCG je Vladi distavila predlog u junu, a prvobitno je bilo planirano da će Nacrt dostaviti do decembra prošle godine. Nacrtom je predviđeno da se kamatne stope ograničavaju na oko 12,2 odsto za banke, odnosno 18,3 odsto za mikrofinansijske institucije.

Prosječna efektivna kamatna stopa na novododobrene kredite ove godine je iznosila oko devet odsto, i smanjena je u odnosu na prošlu.

Kreditna aktivnost banaka u osam mjeseci ove godine, kako je saopšteno iz CBCG, bila je na nivou 587,5 miliona eura, što je za skoro 13 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Krediti pravnim licima predstavljali su gotovo 65 odsto ukupno odobrenih, a nenaplativih je bilo oko 15,5 odsto što je za preko 2,5 odsto manje u odnosu na avgust 2014. godine.

Izvor: Atlas TV

Portal Analitika