NATO

Ambasador Mađarske pri NATO-u Peter Staraj: Pitaćemo danas poslanike i nezgodna pitanja

Na putu smo da obezbjedimo podršku NATO članica za poziv Crnoj Gori. Optimista sam da će poziv uslijediti u decembru. U to me uvjerava progres Crne Gore, rast javne podške, ali i podrška Sjedinjenih Američkih Država, koja će imati posebni psihološki efekat na ostale članice, kazao je za Pobjedu ambasador Mađarske pri NATO-u Peter Staraj.
Ambasador Mađarske pri NATO-u Peter Staraj: Pitaćemo danas poslanike i nezgodna pitanja
Portal AnalitikaIzvor

On je istakao da je dolazak Sjevernoatlantskog savjeta u Crnu Goru istorijska posjeta i veliko postignuće za našu zemlju.

Na pitanje koliko će impresije generalnog sekretara i ambasadora država-članica uticati na konačnu odluku i šta će danas pitati crnogorske zvaničnikei parlamentarce Staraj je kazao da će "postavljati nezgodna pitanja, jer ih interesuju detalji".

- Mi smo već dobro informisani o stvarima na terenu i progresu Crne Gore, ali želimo da vidimo širu sliku i, naravno, detalje. Posjedujemo informacije o progresu Crne Gore, ali je uvijek bolje da se uvjerimo iz prve ruke. Pitaćemo, naravno, o reformama u Crnoj Gori, ali i razgovarati sa onima koji su protiv ulaska Crne Gore u NATO, jer želimo da otvorimo debatu. Slušaćemo naše sagovornike veoma pažljivo i onda ćemo se vratiti u Brisel, prenijeti naše impresije i tražiti mišljenje iz naših prijestonica o progresu. U decembru će Alijansa donijeti konačnu odluku - rekao je Staraj.

On je kazao da sve više zemalja podržava poziv za Crnu Goru.

- Ali ima zemalja koje još uvijek nijesu odlučile. Poslije ove posjete će svakako odlučiti i treba da ih sačekamo. Iako sve oko pozivnice vrlo oprezno saopštavam, ipak mislim da ćemo uspjeti da dođemo do konsenzusa. Crna na Gora je ostvarila veliki progres i mislim da ćemo ovog puta i uspjeti - naglasio je Staraj.

Prema njegovim riječima Crna Gora ima velike šanse za poziv.

- To će biti velika odluka za NATO, za region, za Crnu Goru. Crna Gora se brzo mijenja, jačaju se institucije, mijenja se društvo i zaslužili ste pozivnicu. Kada tome dodamo povećanje javne podrške i podršku SAD-a, blizu cilja smo. Podrška SAD ima veoma bitan psihološki aspekt na odlučivanje u Alijansi - zaključio je on.

Izvor: Pobjeda

Portal Analitika