Društvo

Malović napustio FPN u Podgorici: Fakultet se pretvorio u višu školu

Gostujući profesor iz Hrvatske na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore Stjepan Malović prekinuo je nakon 12 godina saradnju sa ovom ustanovom zbog toga što su, kako je rekao za Pobjedu, uslovi rada postali ispod prihvatljivog akademskog nivoa.
Malović napustio FPN u Podgorici: Fakultet se pretvorio u višu školu
Portal AnalitikaIzvor

- Cijeli studij nema više onaj polet koji je imao prije. Ukinut je magistarski program, nema više ni doktorskih, tako da se svelo sve na jednu višu školu. Bez doktorskog studija ne može biti ni novih, domaćih naučnika. Mladi imaju teško izvodljive uslove za napredovanje. Nemam volje da sarađujem više tu - kazao je Malović koji je na smjeru novinarstva sa dr Andrijanom Rabrenović bio angažovan na predmetu Teorija masovnog komuniciranja.

Kada se prošle sedmice nakon predavanja vratio u Hrvatsku, profesor je, kako kaže, dekanu Saši Kneževiću uputio neopozivu odluku kojom je otkazao saradnju. Neke sitnice su, kaže Malović, dovoljne da se "čaša prelije".

- Tog dana nijesam imao ni interneta kako bih obavljao nastavu i ništa nije funkcionisalo. Dekan mi je rekao da mu je žao što sam odlučio da prekinem saradnju - kaže Malović.

Sudeći prema njegovim riječima, bio je nepoželjan kao gostujući profesor još kada je ove godine Univerzitet raspisao konkurs za spoljne saradnike. Malović objašnjava da su ga "prijateljski savjetovali da se ne javlja, jer neće proći". Međutim, kaže on, tada se pobunio njegov um.

- Navodno je obrazloženje bilo da Univerzitet ukida spoljnu saradnju zato što smo mi gostujući profesori skupi. Koleginica Gordana Vilović se nije htjela ni prijaviti, ali sam se ja javio iz prkosa. Baš sam htio da vidim hoce li meni neko reci da ne ispunjavam uslove - kaže Malović.

On je izabran da bude gostujući profesor na FPN, ali, kako je naveo, bez pisanog obrazloženja odluke.

Dekan FPN Saša Knežević, komentarišuci razloge zbog kojih je Malović prekinuo sa njima saradnju, rekao je za Pobjedu da je to "nalin na koji je on vidio neke stvari i neke procese i u njih ne želi da ulazi". FPN je relativno mlad fakultet, pa je, kaže dekan, na početku imao puno gostujućih profesora, ali je danas drugačija situacija. Od 17 gostujućih profesora angažovano je trenutno samo njih troje.

- Sve ih je manje zato što su došli domaci kadrovi i njih sada ima na studijskim programima -kaže Knežević.

Rektorka Univerziteta Crne Gore Radmila Vojvodić kaže da joj je žao što je profesor Malović, kao renomirani predavač i profesor u penziji koji je imao izuzetno dobar tretman na Univerzitetu, u svom pismu iznio "neprimjerene i netačne kvalifikacije".

- Razumijem da je riječ o njegovom ličnom sudu, zato i otkazivanje saradnje smatramo njegovim ličnim činom, na koji ima pravo - rekla je rektorka.

Ona je dodala da je mnogo gostujućih predavača koji ne uspijevaju da održe kontinuitet u nastavi i budu u neposrednom, stalnom kontaktu sa studentima, te da je takav problem bio i sa predmetom ovog profesora.

- Mnoge anomalije u kvalitetu nastave, organizaciji i strukturi postale su sve vidljivije. Predupređujemo te probleme... Da ne bi bilo nesporazuma, nova uprava Univerziteta ima vrlo brižljiv odnos prema uspješnim saradnicima i doktorandima, što će biti sve jasnije. Ako su u pitanju honorarni saradnici bez norme, tu zaista sprovodimo izvjesne mjere racionalizacije - rekla je Vojvodić za Pobjedu.

 

Više možete pročitati u današnjem broju Pobjede.

Portal Analitika