Društvo

RADULOVIĆ: Amfilohije rehabilituje zločince, institucije da povedu računa čime se bavi SPC

Rehabilitacijom zločinaca i neprekidnom revizijom istorije došlo se do potpunog nerazumijevanja antifašizma, onoga što on znači suštinski, a to će se bivšim državama Jugoslavije i te kako obijati o glavu, upozorio je u razgovoru za Pobjedu Dragan Radulović, predsjednik Matice crnogorske.
RADULOVIĆ: Amfilohije rehabilituje zločince, institucije da povedu računa čime se bavi SPC
Portal AnalitikaIzvor

Reagujući na izjavu mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve Amfilohija Radovića kako je Crna Gora "državica koja se rodila u Jajcu", a koju je "napravila grupa terorista", on upozorava na činjenicu da se na prostorima nekih bivših jugoslovenskih država neprekidno pokušava uraditi revizija istorije, a oni koji to čine vjeruju da se to i može.

Predsjednik Matice crnogorske ističe kako posljednja izjava Radovića nije ništa novo, te da "ti ideološki kvalifikativi koje je upotrijebio pripadaju nečemu što smo imali prilike da vidimo još od pojave Slobodana Miloševića". Uz to, smatra da se "problem zvani Amfilohije Radović" može riješiti institucionalno.

- Institucije bi trebalo da povedu računa što se to radi u SPC, čime se ta organizacija bavi i da povedu računa i ustanove u krajnjoj liniji za kakvu se to političku stvarnost vrh te organizacije zalaže. Da li je to nešto u čemu bismo željeli da živimo. Što se mene tiče, ja nemam nikakvih iluzija o tome kakva je to državna tvorevina. Vidio sam je na djelu, kao student filozofije, devedesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije. Meni on i njihovi istomišljenici ne mogu prodavati nikakvu priču - rekao je predsjednik MC.

Dalje ukazuje da je neophodno da zemlje ovog regiona, prije svega, razumiju što se dogodilo.

- Ko to treba da ispriča - profesori, univerzitetske zajednice, akademije. Ali, upravo su oni dominantno učestvovali u kreiranju ideološkog ambijenta da bi se to dogodilo. I sad mi očekujemo od njih da se pospu pepelom. Oni su gradili karijeru na tim pričama i to je sada problematično. Ideološke konstrukcije su zahvatile mase, a kada se to desi ona postaje politička sila, moć - upozorio je on.

Njega čudi što u ovdašnjem javnom diskursu izostaje angažman ozbiljnih poznavalaca svojih struka.

- Imamo toliko pravnih fakulteta i da niko od tih profesora nije napravio ozbiljnu analizu Nacrta zakona o slobodi vjeroispovijesti. Da se oni nijesu našli pozvanim i prozvanim da se jave i da nešto kažu na osnovu struke. Naša intelektualna i akademska zajednica se jednostavno ponaša kao da ih se to ne dotiče. I možda su oni u pravu, a ja griješim. Možda se zaista njih i ne dotiče u kakvom će društvu i državi da žive - zaključio je Radulović za Pobjedu.

 
Više možete pročitati u današnjem broju Pobjede.
Portal Analitika