Svijet

Na ulicama EU počela da hara droga 15 puta jača od heroina

Slično heroinu i morfinu, za acetil-fentanil se vjeruje da izaziva smrt prilikom prekomjerne upotrebe. Posljednja u nizu država Irska se priprema za dolazak ove legalne droge na njene ulice za koju se vjeruje da je 15 puta jača od heroina i čak 80 puta od morfina.
Na ulicama EU počela da hara droga 15 puta jača od heroina
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Acetil-fentanil je dizajnirana droga, slična heroinu i morfinu i po prvi put skrenula je pažnju na sebe 2014. godine kada je ustanovljeno da je nekoliko narkomana koristilo prilikom predoziranja.

Vjeruje se da je nastala u SAD i da je ubrzo zavladala i ulicama Evrope. Na starom kontinentu je po prvi put locirana od strane jednog velškog patologa u Kardifu koji je zaključio da je ona bila primarni uzrok smrti jednog narkomana koji ju je kupio preko interneta u Kini.

Hemijska struktura ove opasne droge: Dr Tom Hannigan, direktor hemijskih nauka u Irskoj naučno forenzičkoj laboratoriji, otkrio je da je njegova laboratorija dobila upozorenje o ovoj supstanci od strane zvaničnog EU sistema za monitoring droga i borbu protiv zavisnosti.

- Nedavno smo dobili upozorenja na ovu supstancu koja je novi derivat, veoma jak sintetički opioid, koji se povezuje sa mnogim smrtima u zemljama EU - rekao je Hannigan.

Legalni status acetil-fentanila, na ulicama poznatijeg kao "tango", "džekpot" ili "Apač" - je još uvijek nejasan u mnogim zakonodavstvima zato što je nova droga. U Velikoj Britaniji i SAD je tehnički legalan dok se ne prodaje za ljudsko konzumiranje. Takođe je dostupan za kupovinu preko interneta na nekoliko različitih sajtova.

Ova supstance nema priznato korišćenje u medicini. U izvještaju Anala urgentne medicine kaže se da se acetil-fentanil meša sa heroinom ili čak služi kao zamjena za njega.

Mnogi uživaoci heroina misle da uzimaju normalnu doze droge a činjenica je da konzumiraju nešto što je 15 puta jače. Predoziranje je slično kao i kod heroina. Problem je što se predoziranje heroinom u hitnim slučajevima liječi dozom naloksona, lijeka koji zaustavlja efekte predoziranja u određenom vremenskom roku ali normalne doze ovog lijeka nemaju nikakvih efekata na predoziranje acetil-fentanilom.

Predoziranja u SAD: Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izdao je zdravstveno upozorenje nakon izvještaja da je između marta i maja 2013. godine desilo 14 predoziranja koja su povezana sa upotrebom acetil-fentanila. Korisnici ove droge su u tim slučajevima bili starosne dobi između 19 i 57 godina. Nakon što je potvrđeno pet slučajeva predoziranja u jednoj državi, neka su završena i fatalno, Pensilvanija je zatražila da se zavnično utvrdi i locira koja je droga u pitanju. Tada je otkriven acetil-fentanil koji je u SAD doveo do 50 potvrđenih smrtnih ishoda u 2013. godini.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika