NATO

Nastaviće se reforme u ključnim oblastima

Prva posjeta Sjevernoatlantskog savjeta (NAC) Crnoj Gori, jasan pokazatelj podrške zemalja članica NATO-a integraciji Crne Gore u Alijansu, kazao je predsjednik države Filip Vujanović koji se večeras sastao sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom. Vujanović je ocijenio da je do povećanja podrške članstvu Crne Gore u NATO, osim intenzivnih aktivnosti koje sprovodi naša zemlja, doprinijela i prethodna posjeta generalnog sekretara.
Nastaviće se reforme u ključnim oblastima
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Vujanović je, kako je saopšteno, istakao i posebnu zahvalnost Stoltenbergu za lični doprinos ovom procesu od ključnog značaja za Crnu Goru.

“Saopštio da su svi crnogorski državni organi, kao i subjekti koji podržavaju evro-atlantske integracije, posvećeni procesu i nastaviće sa aktivnom promocijom vrijednosti NATO-a. U kontekstu jačanja podrške javnog mnjenja, ukazao da je došlo do povećanja podrške za članstvo Crne Gore u NATO, čemu je doprinijela i prethodna posjeta generalnog sekretara, kao i intenzivne aktivnosti koje sprovodi naša zemlja”, navedeno je u saopštenju.

Vujanović je, imajući u vidu postignuti napredak tokom intenziviranog i fokusiranog dijaloga, izrazio očekivanje da će Crna Gora dobiti poziv za članstvo u NATO u decembru, što bi bilo od izuzetne važnosti, ne samo za Crnu Goru, već za cijeli region Zapadnog Balkana.

“Generalni sekretar Stoltenberg je ocijenio da se intenzivirani i fokusirani dijalog pokazao kao veliki uspjeh, a doprinio je i snaženju partnerstva. Ocijenio je da dosadašnje sprovedene reforme u Crnoj Gori osiguravaju dostizanje NATO standarda, te da je postignut napredak koji ohrabruje”, saopšteno je nakon sastanka.

Generalni sekretar NATO-a istakao je da Crna Gora treba da nastavi sa reformama u ključnim oblastima, kako bi države članice na osnovu ostvarenih rezultata mogle da donesu odluku krajem godine.

Neposredni utisci ambasadora, uz Izvještaj o napretku, biće osnova za odluku: Potpredsjednik Vlade Duško Marković posjetu Sjevernoatlantskog savjeta (NAC) ocijenio je najznačajnijom u odnosima Crne Gore i NATO, navodeći da je momenat ključan posebno ako se uzme u obzir da države članice u decembru donose odluku o upućivanju poziva Crnoj Gori. Marković, potpredsjednik Vlade i šef diplomatije Igor Lukšić i ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić razgovarali su večeras u Budvi sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Kako je saopšteno nakon sastanka, Marković je sagovornika upoznao sa reformama u sektorima odbrane i bezbjednosti, kao i preduzetim aktivnostima u cilju jačanja kapaciteta za jačanje borbe protiv organizovanog kriminala i korpucije, posebno ističući formiranje Specijalnog državnog tužilaštva i rezultate koji su postignuti nakon toga.

“Potpredsjednik Marković je saopštio i rezultate posljednjeg istraživanja javnog mnijenja, informišući o preduzetim aktivnostima i planovima za naredni period”, navedeno je u saopštenju.

Stoltenberg je, kako saopštavaju iz Vlade, konstatovao da je vidljiv progres koji Crna Gora ostvaruje u ključnim oblastima.

“Te rekao da ohrabruje nastavak istih, posebno u oblasti jačanja podrške”, navedeno je u saopštenju.

Generalni sekretar NATO-a je istakao da će posjeta Sjevernoatlantskog savjeta biti prilika za neposredno upoznavanje ambasadora sa sprovedenim reformama, te da će zajedno sa Izvještajem o napretku, biti osnov za donošenje odluke o upućivanju poziva krajem godine.

Portal Analitika