Društvo

Uskladiti i unaprijediti pravne propise o zabrani diskriminacije

Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović, šefica Misije OSCE u Crnoj Gori ambasadorka Janina Hrebičkova i šef Ambasade Republike Češke Petr Šmejkal otvorili su danas u Bečićima radni skup posvećen usklađivanju zakonodavstva koji se odnosi na zaštitu od diskriminacije osoba sa invaliditetom sa međunarodnim standardima i unutrašnjim pravnim poretkom.
Uskladiti i unaprijediti pravne propise o zabrani diskriminacije
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Numanović je poručio da su afirmacija vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravnim standardima, a posebno zaštita i unapređenje ljudskih prava i sloboda i borba protiv diskriminacije, oblasti kojima daju poseban akcenat.

"Zaštita i unapređenje prava osobama sa invaliditetom, kao jedne od ranjivih grupa, dio je korpusa ljudskih prava, a ne socijalna kategorija", navodi se u saopštenju.

Ministar je naglasio da su razlozi za donošenje novog Zakona o zabrani diskriminacije osoba sa invaliditetom potreba usaglašavanja okvira u unutrašnjem pravnom sistemu Crne Gore prije svega sa Konvencijom Ujedinjenih nacija o pravima osoba sa invaliditetom.

"Vlada Crne Gore donijela je zaključak iz kojeg proizilazi da standardi koji su postignuti odredbama ovog Zakona budu primijenjeni i u ostalim zakonodavstvima, kako bi se postigla puna usklađenost svih pravnih propisa, kako u unutrašnjem pravnom poretku tako i sa međunarodnim standardima", dodaje se u saopštenju resornog Ministarstva.

Ministarstvo je, u saradnji sa nevladinim organizacijama, svim resornim ministarstvima, predstavnicima Delegacije EU i predstavnicima EK, preduzelo korake da se uradi sveobuhvatna analiza svih zakonskih propisa na koje se odnosi ili se može odnositi zaštita prava osoba sa invaliditetom, a prije svega u oblasti pristupa informacijama i komunikacijama, javnog prevoza, samostalnog života i života u zajednici, kao i svih drugih navedenih oblasti.

"Usvajanjem ovog Zakona Skupština je postavila ministarstvu obavezujući zadatak da standarde koji su njime postignuti inkorporira u ostale zakone u okviru crnogorskog pravnog sistema, kako bi cjelokupni zakonski okvir bio usklađen i unapređen u svim oblasti koje su od značaja za postizanje jednakih mogućnosti i za punu uključenost osoba sa invaliditetom u crnogorsko društvo", ističe se u saopštenju.

Hrebičkova je ukazala je na značaj usklađenosti tog Zakona sa domaćim zakonodavstvom i poručila da je u poređenju sa prethodnim Zakonom koju je uređivao ovu oblast, novi Zakon znatno unaprijeđen, a posebno u dijelu kaznenih odredbi koje prethodni nije sadržao.

Ona je naglasila da je i Misija OSCE u Crnoj Gori u istraživanju koje je sprovela 2011. ukazala na potrebu kompletnijeg zakona u toj oblasti.

Šmejkal je tim povodom istakao da su sredstva koja je Ambasada Republike Češke opredijelila za izradu analize harmonizacije propisa sa Zakonom o zabrani diskriminacije opravdala njenu važnost.

Portal Analitika