Abiznis

Problemi u primjeni Zakona o strancima

Predstavnici udruženja poslodavaca ukazali su na probleme u primjeni Zakona o strancima sa kojim se suočavaju i za koje, kako je zaključeno na sjednici Savjeta za unapređenje poslovnog ambijenta, regulatornih i strukturnih reformi, treba iznaći najcjelishodnija rjšenja.
Problemi u primjeni Zakona o strancima
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Na danas održanoj sjednici Savjeta za unapređenje poslovnog ambijenta, regulatornih i strukturnih reformi, kojom je predsjedavao potpredsjednik Vlade Igor Lukšić, razmatran je Pozicioni dokument u vezi sa Zakonom o strancima, koji su pripremili Unija poslodavaca, Montenegro Biznis Alijansa, Savjet stranih investitora u Crnoj Gori i Američka privredna komora.

„Predstavnici udruženja poslodavaca ukazali su na probleme u primjeni Zakona o strancima sa kojima se suočavaju poslodavci“, saopšteno je iz Vlade.

Detaljan osvrt na sugestije, navodi se, koje su sadržane u Pozicionom dokumentu, dali su predlagači propisa - Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

„U raspravi je zaključeno da u narednom periodu, kroz zajednički rad predstavnika resornih institucija i privatnog sektora, treba iznaći najcjelishodnija rješenja za te probleme“, kaže se u saopštenju.

Članovi Savjeta, kako je pojašnjeno, upoznali su se i sa preporukama iz tzv. „Bijele knjige”- izvještaja Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori o investicionoj klimi u državi, kao i stavovima resornih institucija u vezi sa preporukama datim kroz izvještaj.

„Savjet je razmotrio i usvojio Izvještaj o realizaciji preporuka „Giljotine propisa“ predviđenih za drugi kvartal ove godine, kojim je evidentirano da se od usvajanja prvog Akcionog plana do kraja drugog kvartala ove godine realizovalo 76,3 odsto preporuka“, precizira se u saopštenju.

Dodaje se da je usvojena i Informacija o Indeksu globalne konkurentnosti 2015-2016. godine, kojom je predstavljena pozicija Crne Gore u poslednjem izvještaju koji publikuje Svjetski ekonomski forum, i dat osvrt na unapređenja i pogoršanja pozicije u određenim indikatorima koji se analiziraju kroz izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma.

Kako je saopšteno, na dnevnom redu sjednice bile su i primjedbe i sugestije Unije poslodavaca na Nacrt zakona o ronjenju, koje će razmotriti predlagači zakona.

„Članovi Savjeta upoznali su se i sa dokumentom Izvještaj o razvoju po mjeri čovjeka »Neformalna ekonomija - prevazilaženje isključenosti i marginalizacije«, koji je dostavilo Ministarstvo rada i socijalnog staranja“, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika