NATO

KENTERA: Rusija intenzivirala kampanju protiv crnogorskog članstva u NATO

U fokusu crnogorske javnosti je posjeta generalnog sekretara NATO, Jensa Stoltemberga Podgorici. On će, sa svih 28 ambasadora Alijanse, provesti dva dana u našoj zemlji, gdje će se sresti sa najvišim zvaničnicima, ali i sa opozicionarima. Predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore, Savo Kentera, kaže da ovu posjetu ne treba smatrati pritiskom na članice da Crnoj Gori pošalju poziv za članstvo 1. decembra, već samo kao sugestiju da bi to trebalo da se desi.
KENTERA: Rusija intenzivirala kampanju protiv crnogorskog članstva u NATO
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

On je, gostujući u emisiji Klub A na Atlas televiziji, istakao da je Rusija već intenzivirala, kako navodi, prljavu kampanju protiv crnogorskog članstva u NATO.

Na dan kad su u Crnu Goru stigli generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg i svih 28 ambasadora alijanse, postavlja se pitanje da li je to pritisak na članice da nam 1. decembra pošalju poziv za članstvo u NATO.

“Ne bih rekao da je to pritisak već sugestija. To što su članovi Sjevernoatlantskog saveza, inače najvažnijeg NATO tijela, u Crnoj Gori je izuzetna situacija. Oni su ovdje da bi, iz prve ruke, ocijenili da li Crna Gora zalužuje poziv ili ne”, kaže Kentera..

Kentera je optimista, ali se ne usuđuje reći da li ćemo poziv dobiti 1. decembra ili će to uslijediti nekoliko mjeseci kasnije na Samitu u Varšavi. On se u emisiji Klub A na Atlas televiziji osvrnuo i na rezultate Crne Gore u kontekstu ispunjavanja NATO standarda.

“Urađeno je dosta - možda ne u periodu od Velsa do danas kao u kompletnom periodu prije toga”, kaže on.

Na pitanje da li je vladina kampanja, kako se moglo čuti, primitivna, Kentera kaže da svaka kampanja može da bude bolja.

“Ali, činjenica da ta kampanja daje rezultate govori sama po sebi. Je li mogla da bude bolja? Svakako. Ali, moramo biti realni - kampanja je mogla da bude i gora”, kaže Kentera.

A, kampanju je, s druge strane, kaže Kentera, pojačala i Rusija koja se indirektno protivi crnogorskom članstvu u NATO. Njihova kampanja je, kaže, već prljava.

“Ona je prljava od prvog dana kada je počela prije mjesec, dva. Posrijedi su, najblaže rečeno, gadosti koje su određeni ljudi spremni da urade”, kaže Kentera.

On, međutim, nije mogao da kaže ko su ti ljudi.

“Nažalost, ne mogu, jer oni neće i nemaju hrabrost da se predstave imenom i prezimenom.

Oni na to nijesu spremni nego se kriju iza raznih pseudonima i nikova na društvenim mrežama”, objašnjava Kentera.

On je naglasio i da posljednja hapšenja aktuelnih i bivših funkcionera niko ne treba da dovodi u vezu sa NATO ili evropskim integracijama.

Foto: trt.net.tr

Portal Analitika