Politika

GOŠOVIĆ: Očekivana odluka Ustavnog suda

Odluka Ustavnog suda kojom je utvrđeno da Uredba Vlade Crne Gore kojom je kao elemenat za obrazovanje maloprodajnih cijena naftnih derivata uvedena naknada za izgradnju autoputa i reprezentativni sport od 0,7 eura, je očekivana. Naime, riječ je o elementarno nezakonitom aktu koji je proizveo veoma negativne posledice na štetu građana i pravnih lica u Crnoj Gori, saopštio je poslanik Neven Gošović povodom danas donesene Odluke Ustavnog suda kojom je utvrđeno da Vladina Uredba o načinu obrazovanja cijena naftnih derivata nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonom.
GOŠOVIĆ: Očekivana odluka Ustavnog suda
Portal AnalitikaIzvor

- Predmetna Uredba u primjeni je počev od 20. aprila 2015. godine. Predlog za ocjenu ustavnosti naznačene Uredbe nas 5 samostalnih poslanika podnijeli smo Ustavnom sudu još 21. aprila 2015. godine. Međutim, Ustavnom sudu je trebalo skoro 6 mjeseci da donese odluku po podnesem Predlogu, iako je taj Sud donio zaključak da se radi o predmetu koji ima širi društveni značaj i da se ima razmatrati kao prioritetan. U čitavom ovom periodu Uredba je proizvodila pravne posledice čime je na protivpravan način građanima i pravnim licima u Crnoj Gori nanesena materijalna šteta, koja prema podacima Poreske uprave iznosi više od 8 miliona eura - saopštio je Gošović.

Nažalost, kako navodi, Ustavni sud nije prihvatio naš Predlog da saglasno odredbama člana 63 Zakona o Ustavnom sudu donese Rješenje kojim će narediti naftnim kompanijama u Crnoj Gori da u postupku obračuna maksimalne maloprodajne cijene naftnih derivata, do donošenja konačne odluke Ustavnog suda, ne vrše primjenu predmetne Vladine Uredbe o obrazovanju maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata.

- Da je Ustavni sud prihvatio naš Predlog, za šta su postojali više nego opravdani razlozi, ne bi došlo do primjene osporene, neustavne i nezakonite Vladine Uredbe i ne bi nastupile negativne štetne posledice po građane i pravna lica. Ovako će naknadu štete moći ostvariti samo građani i pravna lica koja su sačuvala račune za kupovinu naftnih derivata u periodu primjene Vladine Uredbe. Kako Vladina Uredba prestaje da važi danom objavljivanja Odluke Ustavnog suda u Službenom listu Crne Gore,  neophodno je da Odluka bude objavljena u što je moguće kraćem roku, kako neustavna i nezakonita Uredba ne bi i dalje proizvodila pravne posledice - stoji u saopštenju.

Gošović ističe da pri svemu ovom, Vlada je bila svjesna nezakonitosti donesene Uredbe.

- Stoga  je 15. juna ove godine zahtijevala od Ustavnog suda da zastane sa postupkom, dakle da ne odlučuje, dok Vlada drugim propisom ne uredi pitanja načina i visine elemenata na osnovu kojih se formiraju maksimalne maloprodajne cijene naftnih derivata. U svakom demokratskom društvu, predsjednik Vlade koja je donijela nezakonitu Uredbu, čija je primjena proizvela ogromnu štetu građanima i pravnim licima, a ništa nije uradio na stavljanju van snage tog akta, ni kada je Vlada datim mišljenjem Ustavnom sudu i sama ocijenila da je u pitanju nezakoniti akt, u znak odgovornosti prema građanima podnio bi ostavku. Iluzorno je očekivati da će se Milo Đukanović izviniti građanima i podnošenjem ostavke na funkciji predsjednika Vlade iskazati demokratski kapacitet - navodi se u saopšenju.

Portal Analitika