Svijet

Rasvijetljeno ubistvo trogodišnjaka koje je potreslo Italiju

Trogodišnji Nikola "Koko" Kampolongo stradao je u mafijaškom obračunu kada ga je djed kriminalac poveo na jedan od sastanaka. Ubice su nedavno uhapšene, a njihovim hapšenjem dodatno je rasvijetljen zločin koji je potresao Apeninsko poluostrvo.
Rasvijetljeno ubistvo trogodišnjaka koje je potreslo Italiju
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Nikola je upucan u glavu u gradu Kasano alo Jonio, u januaru 2014. godine. Ubijen je zajedno sa djedom i djedinom marokanskom ljubavnicom u mafijaškom obračunu oko teritorije za dilovanje droge. Tijelo djeteta pronađeno je vezano za sjedište u spaljenom "fijat puntu", a prvobitna pretpostavka bila je da ga je djed koristio kao "živi štit".

Međutim, pravi razlog otkriven je tek kada je policija uspjela da pronađe i uhapsi ubice, Kozima Donata zvanog "Miš" i Faustina Kampilonga, zvanog "Trba". Oni su priznali da su ubili dijete zato što ih je prepoznalo.

ubice14

Đuzepe Janićeli, djetetov djed, pokušavao je da proširi poslovanje u Kozenci, na teritoriji koju kontroliše moćna kalabrijska kriminalna organizacija Ndrangeta, pa je počeo da vodi unuka sa sobom prilikom prodaje droge, kako bi izbjegao napade konkurenata.

Dvojica ubica su namamila Janićelija zakazavši mu sastanak kako bi im prodao veliku količinu droge, a onda ubili sve troje koje su zatekli. Na krovu spaljenog automobila ostavljen je novčić od 50 centi, što je simbol kojim su ubice pokazale da Janićeli nije platio dug.

Majka ubijenog "Koka" u vrijeme napada bila je u zatvoru zvog prodaje droge. Dijete je prije toga godinu dana živjelo sa njom u zatvoru prije nego što je predato na staranje djedi.

Nakon otkrića "Kokovog" tijela, papa Franjo je osudio mafijaško "obožavanje zla" na misi u Kalabriji. Papa je naveo da su u očima Rimokatoličke crkve gangsteri time "ekskomunicirani" ili prognani. "Dejli mejl" piše da se oni koji su ekskomunicirani, osim ako se ne pokaju, smatraju osuđenim na pakao nakon smrti.

Ndrangeta je je jedna od najmoćnijih kriminalnih organizacija u Italiji, zajedno sa sicilijanskom Koza nostrom i napolitanskom Kamorom. Većina novca koji zaradi dolazi od trgovina drogom, a prošrila je djelovanje preko Južne Amerike do sjevera Evrope.

Portal Analitika