Kužina

Torta sa orasima i grilijašom

Glavni „krivac“ za ovako visok sadržaj masti u ovoj poslastici su orasi, koji se u piramidi ishrane nalaze u istoj grupi sa uljima i drugim izvorima masnoća. Na našem podneblju orah predstavlja dragocjen izvor nezasićenih masnih kisjelima i vitamina E.
Torta sa orasima i grilijašom
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Priprema:

Umutiti pjenasto bjelanca i uz stalno miješanje dodavati šećer. Mutiti dok se šećer ne rastopi. Zatim dodati orahe i brašno i lagano promiješati varjačom sastojke. Ispeći u rerni na 180*C, šest tankih kora u okruglom kalupu. Ostaviti ih da se ohlade.

Žumanca i šećer umutiti pjenasto, dodati gustin i malo mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijati i kad proključa uliti razmućena žumanca. Kuvati dok se fil ne zgusne i ostaviti da se ohladi. Umutiti puter i šećer u prahu, a zatim sjediniti sa filom. Dobro izraditi krem, dok ne postane pjenast. U šerpi pržiti šećer dok ne porumeni, dodati isjeckane orahe i promiješati. Razliti na pek papir i ostaviti da se stegne i ohladi. Oklagijom izmrviti grilijaš ili samljeti u mašini.

Filovati tortu: kora, fil, grilijaš i tako redom. Završiti tortu sa korom. Umutiti slatku pavlaku i ukrasiti cijelu tortu.

Izvor i foto: kuhinjica.rs

Portal Analitika