Svijet

Papa se izvinio zbog skandala u Vatikanu

Papa Franjo ponudio je rijetko javno izvinjenje katoličke crkve zbog niza skandala koji su nedavno uzdrmali grad Rim i Vatikan.
Papa se izvinio zbog skandala u Vatikanu
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Vatikan se našao u središtu nekoliko kontroverznih situacija, uključujući i istupanje gej sveštenika i kontroverzno pismo, dok se sam papa našao u naslovima zbog gafa koji je pomogao rušenju gradonačelnika Rima.

"Želim da u ime Katoličke crkve zamolim za izvinjenje zbog skandala koji su nedavno pogodili Rim i Vatikan", rekao je papa na početku svog nedjeljnog obraćanja publici na Trgu Svetog Petra, prenosi AFP.

"Neminovno je da se skandali događaju, ali teško onom čovjeku sa kojim dolaze", kazao je on, pozivajući se na citat iz Biblije.

Papa predsjedava više od tri nedjelje svjetskom savjetu kardinala i biskupa, gdje su crkvena učenja ostala u sijenci priče o makijavelističkoj zavjeri i izdaji.

Curenje privatnog pisma pobunjenih kardinala je oživjelo atmosferu plaštova i bodeža, koja je upoređena sa skandalom "Vatiliks" iz 2012. godine, kada je batler pape Benedikta 16, otkrio žestoke sukobe u najvišim krugovima crkve i navodima o ozbiljnim prevarama u rukovođenju gradom.

Savjet je od početka zasijedanja pod sijenkom iznenađujuće izjave poljskog sveštenika, koji je zaposlen kao viši službenik u Vatikanu, da je homoseksualac.

Krištof Šaramsa je odmah otpušten, ali je njegova izjava samo dolila ulje na vatru, koja je već postojala između konzervativnog i liberalnog krila crkve, zbog podjela oko njihovog odnosa prema gej vjernicima.

Papa je takođe uvučen u mračni svijet italijanske politike ovog mjeseca, pošto oštro poriče da će gradonačelnik Rima Ignjacio Marino bio pozvan na papski put u SAD.

Mnogi smatraju da je to doprinijelo da Marino podnese ostavku prošle nedjelje.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika