Svijet

U Britaniji 20 miliona funti nestalo s računa građana

Britanska policija upozorila je sve korisnike internet bankarstva da budu posebno oprezni jer su otkrili da su hakeri ukrali više od 20 miliona funti s računa britanskih građana.
U Britaniji 20 miliona funti nestalo s računa građana
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Nacionalna agencija za kriminal (NCA) kaže kako su hakeri osmislili "posebno opasan" virus Dridex kojim može preuzeti kontrolu nad nečijim računom.

Pretpostavlja se da je virusom zaraženo više hiljada računara u Velikoj Britaniji.

NCA je objavila i kako su zasad uhapsili jednu značajniju osobu u ovom slučaju, i kako je istraga još u toku i da očekuju još hapšenja.

- Sarađujemo s međunarodnim pravosudnim partnerima i s ključnim partnerima iz industrije kako bi ublažili posljedice - rekao je Majk Hulet iz NCA, prenosi Daily Mail.

Korisnike internet bankarstva uputili su da posjete stranice CyberStreetWise i GetSafeOnline s kojih mogu skinuti razne anti-virus alate kojima mogu očistiti svoje računare.

Paralelnu operaciju protiv sajber kriminalaca sprovodi i američki FBI.

- Apelujemo na sve korisnike interneta da se uključe i nadograde svoje operativne sisteme. Osigurajte se najnovijim sigurnosnim softverom i razmislite dva put prije nego što kliknete na dodatke u neželjenoj elektronskoj pošti - rekao je Robert Anderson, pomoćnik glavnog diretkora FBI-ja.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika