NATO

Osterman: Podrška Slovenije predstojećem pozivu Crnoj Gori u NATO

Slovenija aktivno podržava napore Crne Gore u evroatlantskim integracijama i pozdravlja njen napredak u implementaciji reformi u oblasti odbrane. Vojsci Crne Gore izrazili smo jasnu podršku za predstojeći poziv Crne Gore u NATO savez«, kazao je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Slovenije, generalmajor dr Andrej Osterman.
Osterman: Podrška Slovenije predstojećem pozivu Crnoj Gori u NATO
Portal AnalitikaIzvor

On je izrazio uvjerenje da će poziv Crnoj Gori pokazati jasan signal politike NATO da vrata savezništva ostaju otvorena, kao i da će članstvo Crne Gore u NATO ojačati bezbjednost i stabilnost u regiji i podstaknuti i druge kandidate u regionu u sprovođenju reformi u oblasti odbrane i sigurnosti.

Generalmajor Osterman, koji sa delegacijom Oružanih snaga Slovenije boravi u posjeti Vojsci Crne Gore, kazao je da Slovenačka vojska uvrstava Vojsku Crne Gore u grupu oružanih snaga sa najvišim prioritetom vojne saradnje.

»Uz redovne vojne sastanke, posjete, zajedničke obuke i dalje produbljujemo bilateralnu saradnju između Vojske Crne Gore i Vojske Slovenije«, kazao je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Slovenije, koji je najavio da će se sa svojim crnogorskim kolegom, admiralom  Draganom Samardžićem, truditi u daljem razvijanju novih pravaca i pronalaženju novih težišta bilateralne saradnje.

On je podsjetio na dosadašnje iskustvo u saradnji oružanih snaga dvije zemlje.

»Dosadašnja saradnja u posljednjih nekoliko godina uključuje niz zajedničkih treninga u Sloveniji i Crnoj Gori. Tako je od 2008. godine do danas zabilježeno 46 događaja u Sloveniji, a u Crnoj Gori 31 događaj.  Ključni događaji iz tog razdoblja su vezani za područje vojnog obrazovanja i vojne obuke crnogorskih studenata u Sloveniji, u NATO Centru izvrsnosti za planinsko ratovanje, u Školi stranih jezika, potom u školovanju na Komandno-štabnoj školi. U Crnu Goru dolazimo na stručne radionice vojne policije i obuku naših specijalnih snaga, a sarađujemo i sa helikopterašima i pomorskom jedinicom. Tradicionalno, posade mornarice dvije zemlje već niz godina sarađuju i zajedno uvježbavanju različite postupke, pogotovo na planu djelovanja protivminskih ronilaca. Takođe nastavljamo saradnju crnogorskih snaga u Sloveniji na vježbama Jadranski udar i Hitan odgovor.

Generalmajor Osterman smatra da je značajan napredak, posebno ove godine, viđen u oblasti obuke taktičkih jedinica specijalnih snaga i jedinica vojne policije.

»Naši vojnici sproveli su zajedničku obuku sa pripadnicima vaše vojske u Podgorici, u vazduhoplovnoj bazi Golubovci i u kasarni 'Milovan Šaranović' u Danilovgradu, tako da želimo da održimo ovaj nivo saradnje i u budućnosti«, precizirao je gost iz Slovenije.

On smatra da slovenačke oružane snage mogu u budućnosti pružati podršku Vojsci Crne Gore u raznim oblastima - u izradi plana transformacije oružanih snaga, u mentorstvu u integraciji Crnogorskih deklarisanih snaga u NATO, u standardizaciji i kodifikaciji planova, i slično.

Portal Analitika