Crna hronika

Tužilaštvo provjerava izgradnju fudbalskih terena na Jazu

Specijalno državno tužilaštvo provjerava ugovor budvanske opštine i firme ,,Gugi komerc“ za izgradnju fudbalskih terena na Jazu, koji je 15. novembra 2007. godine potpisao tadašnji direktor Fudbalskog kluba Mogren Boro Lazović na zahtjev ili u dogovoru sa predsjednikom kluba i predsjednikom opštine Rajkom Kuljačom.
Tužilaštvo provjerava izgradnju fudbalskih terena na Jazu
Portal AnalitikaIzvor

– Predmet se nalazi u fazi izviđaja – saopšteno je Pobjedi iz Specijalnog državnog tužilaštva.

Izgradnja fudbalskih terena započeta je krajem 2006. godine, kada je Rajko Kuljača, tada predsjednik Fudbalskog kluba Mogren, ali i tadašnji predsjednik opštine Budva, angažovao firmu „Gugi komerc“. Posao je koštao skoro sedam miliona eura, a šteta za opštinsku kasu procijenjena je - na više od dva miliona!

Kako je Pobjeda ranije pisala, glavnu rolu u poslu imao je upravo Rajko Kuljača, danas svjedok saradnik u istrazi u aferama ,,Jaz i TQ Plaza“ i ,,Prijevor“.

Kuljača je još krajem 2006. godine kao predsjednik opštine Budva sa firmom ,,Gugi komerc“, vlasnika Borislava Savića – njegovog kuma – zaključio ugovor o izgradnji platoa na Jazu. Zaključena su dva ugovora o izgradnji skoro istih poslova.

U ugovoru koji je Boro Lazović potpisao sa izvršnim direktorom firme „Gugi komerc “ Dragoljubom Milovanovićem ne navodi se cijena ugovorenog posla.

U članu 4 se konstatuje: „Naručilac radova se obavezuje da će izvođač radova isplatiti naknadu za izvršene radove po ispostavljenim privremenim situcijama, a ukupan iznos naknade biće preciziran izradom ispostavljene konačne situacije“.

Na osnovu dokumenata u koje je Pobjeda imala uvid, Lazoviću su nakon tri godine od potpisivanja ugovora dostavljene dvije privremene situacije koje je trebalo parafirati. Radovi su bili procijenjeni na 2.109.000 eura, ali Lazović, kao direktor kluba, te dokumente nije potpisao.

Kuljača je u januaru 2008. godine formirao petočlanu komisiju za utvrđivanje vrijednosti radova na objektima na Jazu. „Detaljnom analizom“ procijenili su radove na - 6.700.333 eura.

U kasnijem nalazu sudskih vještaka pokazalo se da to nije stvaran iznos radova, te i da je nastala šteta za opštinu – više od dva miliona eura.

Na osnovu dokumentacije, ,,Gugi komerc“ 2007. godine nije knjižio 40 odsto izvedenih radova, izbjegao je plaćanje PDV-a i nanio 595.587 eura štete državi.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika