Kultura

Hrvatskim tržištem umjetnina caruje kriminal

Djelatnost galerija podrazumijeva i organizovanje umjetničkih izložbi, ali poznavaoci tržišta umjetnina u Hrvatskoj upozoravaju da u poplavi galerija koje prodaju "originale" po akcijskim cijenama ima više galerija u čiju djelatnost se može ubrojati organizovani kriminal, prenosi T portal.
Hrvatskim tržištem umjetnina caruje kriminal
Portal AnalitikaIzvor

Davor Vugrinec, veliki kolekcionar slika koji je, po završetku fudbalske karijere, postao galerista, upozorava da je tržište preplavljeno falsifikatima i da se i sam nagledao i naslušao svakakvih primjera za ozbiljne policijske istrage.

Vugrinec za Slobodnu Dalmaciju otkriva da uz hrpe lažnih potpisa na falsifikatima problem predstavljaju i autorizacije uglednih hrvatskih likovnih stručnjaka, koji se jeftino prodaju svojim ekspertizama o originalu.

- Vrhunske umjetnine na tržištu su rijetkost i na njih čekaju kupci spremni da daju ozbiljne sume novca - kaže Vugrinec i pita "zašto se onda neki veliki majstori, ako su pravi, prodaju po akcijskim cijenama".

Za primjer navodi Vladimira Becića čije se ulje na platnu nudi za 12.000 eura, dok bi za pravoga Becića i amater na ulici mogao da dobije barem 40.000 eura.

Izvor i foto: T portal

Portal Analitika