Društvo

Vlahović obišla najveći Flamanski naučni centar

Ministarka Vlahović sa članovima delegacije Ministarstva nauke posjetila je danas Technopolis- najveći flamanski centar nauke, gdje je tokom obilaska razgovarala sa predstavnicima ove institucije. Cilj posjete bilo je upoznavanje sa najvećim flamanskim naučnim centrom, čija misija je povećanje vidljivosti nauke u Flandriji i približavanje nauke i tehnologije ljudima. Takođe, tokom ovog susreta razmatrane su mogućnosti saradnje u domenu promocije nauke, imajući u vidu da Crna Gora poslednjih godina intenzivno radi na ovom polju i bilježi značajne rezultate, posebno kroz realizaciju festivala Otvoreni Dani nauke, saopšteno je iz Ministarstva nauke.
Vlahović obišla najveći Flamanski naučni centar
Portal AnalitikaIzvor

Technopolis je inicijativa nastala od strane flandrijske tehnoške međunarodne fondacije (FTI), i riječ je o projektu vrijednom 16.2 mil EUR, finansiranom od strane belgijske vlade. Sve inicijative koje sprovodi ovaj centar imaju isti cilj: da informišu i podignu svijest o važnosti nauke i tehnologije i da povećaju upis, broj stečenih diploma i ostalih stečenih akademskih zvanja u osnovnim i primijenjenim naukama, posebno podstičući biotehnologiju i mikro-elektroniku.

U razgovorima sa ministarkom Vlahović prestavnici Technopolis-a istakli su da je riječ o instituciji koja je više od Flamanskog naučnog centra, jer on ima široku reputaciju i van granica zemlje. Ovo posebno iz razloga sto predstavnici mnogobrojnih startap kompanija iz svijeta dolaze u ovaj Tehno park kako bi vidjeli mogućnosti za prenos znanja (know-how). Tokom svjetskog samita, preko 450 ljudi iz 58 zemalja, iz sektora nauke i van njega, posjeti Technopolis, a ujedno je aktivni član nekoliko organizacija i inicijativa (Evropski programi, medjunarodni seminari, naučni centri širom svijeta i sl).

Ministarka Vlahović predočila je predstavnicima Technopolisa aktivnosti koje Ministarstvo nauke sprovodi na polju promocije nauke i ocijenila da se misija ovog centra u velikoj mjeri poklapa sa onom koju imaju i Otvoreni Dani Nauke, ali i neke druge manifestacije promocije nauke u Crnoj Gori, te da bi saradnja sa ovom institucijom bila dragocjena u smislu popularizacije nauke u našoj zemlji i širenju dobrih ideja i inicijativa koje ovaj centar zastupa od svog osnivanja 2000. godine. Ministarka Vlahović ukazala je i na aktivnosti koje na polju promocije sprovodi i prvi Centar izvrsnosti u Crnoj Gori BIO-ICT, koji jeste upravo centar u oblasti bioinformatike, te da bi saradnja u tom smislu bila dragocjena kako za jedne tako i za druge.

Obje strane izrazile su jaku zelju i zajednički interes za uspostavljanjem saradnje, imajući u vidu da Technopolis već ima razvijenu partnersku mrežu širom Evrope, te da naredna komunikacija treba da dovede do preciziranja konkretnih zajedničkih aktivnosti. 

U okviru svoje posjete Briselu i Luksemburgu Vlahović će se kasnije tokom dana sastati i sa Državnim sekretarom za obrazovanje, djecu i omladinu i Državnim sekretarom za visoko obrazovanje i istraživanje Velikog vojvodstva Luksemburga, Mark-om Hansenom.

Portal Analitika