NATO

Nova neće na sastanak sa Stoltenbergom, Pajović: To je nerazumljiv čin

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg koji će boraviti naredna dva dana u Crnoj Gori osim sa crnogorskim vlastima sastaće se i sa predstavnicima opozicionih partija. Poziv je upućen svim poslaničkim klubovima, a lider Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević je juče poručio da će DF odluku o eventualnom sastanku sa Stoltenbergom donijeti danas. Funkcioner Nove srpske demokratije Milutin Đukanović kazao je da ta partija u tome neće učestvovati.
Nova neće na sastanak sa Stoltenbergom, Pajović: To je nerazumljiv čin
Portal AnalitikaIzvor

Ostale opozicione partije, pak, smatraju da bi trebalo iskoristiti priliku da razgovaraju sa Stoltenbergom i iznesu stav, prenosi Radio Antena M.

Lider Pozitivne Darko Pajović kaže za Antenu M da je odbijanje političkih aktera da se sastanu sa generalnim sekretarom NATO-a nerazumljivo i za njih, kako kaže, neprihvatljivo.

"Prije svega nema spora da su to partije koje su protiv NATO-a ali odbijati komunikaciju, to su izvinite osnovne lekcije iz demokratije, i ne razgovarati sa neistomišljenicima odnosno pokušati da ih zapravo ignorišete kada dolaze u vašu kuću je za nas samo potvrda jednog nedemokratskog kapaciteta. Nemam drugi termin jer je potpuno pogrešno smatranje da bi se eventualno na taj način dodatno delegitimisala vlast. Ja moram da kažem da u praksi ovakvi i slični postupci zapravo samo delegitimišu njih same a apsolutno jačaju vlast. I to je taj tradicionalni problema dijela opozicije, jednog potpuno pogrešnog puta. Potpuno pogrešan i nedemokratski pristup-odbijanje da uopšte razgovarate sa nekim sa kim možda i ne dijelite iste političke vizije", navodi Pajović.

Šef poslaničkog kluba SNP-a Aleksandar Damjanović navodi da treba da iskoristi tu priliku.

"Treba iskoristiti tu priliku da u ime jednog ogromnog dijela javnosti predstavnik SNP-a saopšti gospodinu Stoltenbergu najmanje dvije stvari. SNP treba da saopšti svoje razloge zbog kojih smatra da Crna Gora ne treba da bude punopravna članica NATO-a. I naravno da ukaže generealnom sekretaru da tu odluku mogu isključivo donijeti građani Crne Gore na fer i demokratskom referendumu", objašnjava Damjanović.

Damjanović ima i prijedlog kada bi se referendum mogao organizovati.

"Moje mišljenje je da taj referendum se mora organizovati negdje zajedno sa narednim izborima za Skupštinu Crne Gore i to na način da se prije toga, da li kroz tehničku vladu ili na neki drugi način definišu svi uslovi kako bi ti izbori bili fer i demokratski, kako bi se donijela tako važna odluka", zaključuje Damjanović.

Sa druge strane Pozitivna će na sastanku sa Stoltenbergom, kako kaže Darko Pajović, iznijeti argumente o tome zašto je NATO prioritet Crne Gore u ovom trenutku.

"Isto tako će Pozitivna ukazati i na određene probleme jer mi zapravo NATO članstvo Crne Gore vidimo kao sredstvo za jačanje demokratije. Ja nemam nikakvu dilemu da će se to završiti dobijanjem pozivnice početkom decembra, što je državni prioritet u ovom momentu", zaključuje Pajović.

Stoltenberg će podsjetimo u Crnu Goru doputovati sa ambasadorima 28 država članica kako bi u susret pozivnici za članstvo u direktnom razgovoru sa rukovodstvom države razmijenili mišljenja o ostvarenim reformama.

Izvor: Antena M

Portal Analitika