Politika

Šabović: Podržavam bojkot ako je cilj natjerati DPS da organizuje izbore po novom zakonu

Poslanik i član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) Džavid Šabović kazao je da pozdravlja odluku poslanika Demokratskog fronta (DF) da bojkotuju rad Skupštine, ukoliko je cilj bojkota da se Demokratska partija socijalista (DPS) natjera da organizuje izbore po novom izbornom zakonodavstvu.
Šabović: Podržavam bojkot ako je cilj natjerati DPS da organizuje izbore po novom zakonu
Portal AnalitikaIzvor

“Ako bojkot parlamenta ima za cilj da natjera DPS da sljedeće izbore organizuje po zakonu, odnosno da se primijeni elektronska identifikacija, i te kako to pozdravljam. Mislim da ne bi trebalo izlaziti na izbore ako ne budu fer i pošteni, a jedino mogu biti takvi ako se realizuju po novom izbornom zakonodavstvu. Bojkotovanje parlamenta može dati određene rezultate. Vjerovatno će natjerati DPS da pregovara sa opozicijom, a ti pregovori mogu da se odnose na implementaciju izbornog zakonodavstva. Ako DPS bude želio da organizuje izbore po starom sistemu, na te izbore ne treba izlaziti. Ako ne bude elektronske identifikacije, ni mi ni oni ne treba da idemo na te izbore“, poručio je Šabović za Portal Analitika.

Komentarišući proteste DF-a, Šabović je rekao da je legitimno pravo svakog političkog subjekta da ih organizuje. Dodaje da nije očekivao spektakularan rezultat protesta, jer, kako kaže, nije bilo teško procijeniti da DPS drži sve poluge vlasti u državi.

“Nijesu mogli da dovedu na protest one koji su trebali, a došli su i nezvani oni koji nisu trebali. Možda bi bilo bolje da su ostali unutra, jer se svaki dan mijenja nešto u Skupštini. SDP nije više samo Džavid, jer sve više mojih kolega glasa drugačije od DPS-a. Ne skačemo baš na svaki predlog zakona koji dođe iz Vlade i i te kako znamo da ga promijenimo i vratimo”, naglasio je on.

Šabović napominje da je očigledno da opozicija ni sada nije jedinstvena, već da se, kako kaže, svi utrkuju ko će da bude barjaktar.

“To ide naruku DPS-u. Treba da imaju jedinstven stav, ili da se bar dogovore o minimumu zajedničkog nastupa. Oni na taj način stavljaju nas iz SDP-a u veoma tešku poziciju. Lično mislim, a smatram da ni vrh moje partije nije daleko od takvog razmišljanja, da uopšte ne treba donositi zakone u ovakvoj situaciji, osim one za koje je potrebna apsolutna većina, odnosno 41 poslanik”, zaključuje Šabović.

Portal Analitika