Svijet

Ministri EU suspendovali sankcije Bjelorusiji

Ministri spoljnih poslova Evropske unije postigli su danas dogovor da suspenduju sankcije Bjelorusiji, pošto su predsjednički izbori, na kojima je Aleksandar Lukašenko ponovo izabran za šefa države, protekli bez incidenata, saopštio je francuski ministar za evropske poslove Arlem Dezir.
Ministri EU suspendovali sankcije Bjelorusiji
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

„Odlučili smo da suspendujemo sankcije na naredna četiri mjeseca, ali one mogu odmah da budu ponovo uvedene ukoliko za tim bude potrebe”, rekao je Dezir novinarima, navodeći da će sankcije biti razmatrane po isteku tog perioda.

EU je uvela zabranu putovanja i zamrzla sredstva Lukašenku i još oko 170 pojedinaca i 14 grupa iz Bjelorusije zbog kršenja ljudskih prava.

Desir, koji je umjesto šefa francuske diplomatije Lorana Fabijusa učestvovao na sastanku u Luksemburgu, kazao je da je ova odluka uslijedila nakon što su posljednji politički zatvorenici u Bjelorusiji oslobođeni tokom leta i činjenice da su izbori protekli bez incidenata.

„Želimo da ohrabrimo ovu državu da krene ka demokratiji i, naravno, ka poštovanju ljudskih prava... oslobađanje zatvorenika je bio za nas veoma važan signal”, istakao je Dezir.

„Glasanje se odigralo u mirnoj atmosferi, iako još čekamo izvještaje posmatrača da bismo došli do konačnog zaključka”, dodao je Dezir.

Šef posmatračke misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) Kent Hasted izjavio je da „Bjelorusija ima još dug put ka ispunjavanju svojih demokratskih obaveza”.

Izvori iz EU rekli su za francusku agenciju prošle sedmice da će sankcije Bjelorusiji biti suspendovane ukoliko izbori proteknu bez većih incidenata.

Prema podacima Centralne izborne komisije Lukašenko (61) je osvojio 83,49 odsto glasova na predsjedničkim izborima održanim u nedjelju, čime je obezbijedio peti mandat.

                                                                                             

Portal Analitika