Društvo

Osnovana Asocijacija za reproduktivno zdravlje i porodicu CG

NVO Asocijacija za reproduktivno zdravlje i porodicu Crne Gore, novoosnovano je nestranačko neprofitno udruženje koje, kako navode, ima za cilj da naučno i stručno istražuje narušavanje reproduktivnog zdravlja i s tim u vezi da edukuje mlade putem podizanja svijesti o reproduktivnom zdravlju i njegovom značaju za cjelokupni kvalitet života žene kao i njene porodice.
Osnovana Asocijacija za reproduktivno zdravlje i porodicu CG
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Udruženje je otpočelo svoje aktivnosti kroz primarnu misiju saradnje sa medijima i medijskim organizacijama i udruženjima u interesu pravovremenog i objektivnog informisanja građana i podizanja nivoa svijesti o svim pitanjima važnim za reproduktivno zdravlje i zdravlje porodice, tako što je u saradnji sa emisijom o zdravlju i medicini TV Konzilijum RTV Atlas približilo temu značaja “Prenatalnog testiranja trudnica”.

“Savremena medicina konačno je na polju prenatalnog testiranja počela da se primjenjuje i u Crnoj Gori”, kazao je ginekolog akušer Predrag Jovović.

Ističe da je PrenaTest njemačke laboratorije LifeCodexx jedini sertifikovan prenatalni test u Evropi.

“Ovaj novi test ima sposobnost da sa više od 99 odsto tačnosti utvrdi brojčane abnormalnosti hromozoma. Korišćenje ove nove metode omogućava de se smanji upotreba amnicenteze i biopsije horiona uz smanjenje rizika spontanog pobačaja”, objašnjava on.

Dr Slavica Vujović je istakla da se u prosjeku 1: 700 živorođene djece rodi sa Daunovim sindromom i da je rizik od obolijevanja veći kod trudnica koje su u starijem starosnom dobu.

O proceduri neophodnoj za pripremu za prenetalno testiranje govorila je Dragica Božović, predstavnica laboratorija In Vitro koja sarađuje sa Bio Savom u primjeni PrenaTesta.

“Procedura je jednostavna, a uzorkovanje se za sada vrši u Podgorici”, istakla je ona.

Dr Nebojša Čejović kao stručnjak na polju vantjelesne oplodnje ističe posebno zadovoljstvo što i u Crnoj Gori može da se koristi savremeni neinvazivni PrenaTest koji olakšava rad i samim doktorima.

“PrenaTest nije privilegija, zdravlje nema cijenu, tako da prenatatalno testiranje treba da bude obaveza svih trudnica koje su starije od 35 godina, kao i onih sa određenom porodičnom anamnezom”, istakao je on.

Kako navode u saopštenju, Udruženje će i u narednom periodu intezivirati aktivnosti kroz organizaciju  stručnih skupova, savjetovanja, seminara i drugih  oblika stručnog informisanja  u ovoj oblasti.

Portal Analitika