Društvo

Kamere zamke za divlje životinje ponovo na meti lopova

Centar za zaštitu i proučavanje ptica otkrio je novu krađu kamera zamki koje CZIP isključivo koristi u svrhu monitoringa divljih životinja.
Kamere zamke za divlje životinje ponovo na meti lopova
Portal AnalitikaIzvor

"Ovo je već peti put da su kamere na meti pojedinaca, čime se nanosi ogromna šteta kako CZIP-u tako i zaštiti prirode u Crnoj Gori. Prvenstvena i jedina funkcija kamera jeste istraživanje, odnosno određivanje potencijalne prisutnosti i brojnosti balkanskog risa na teritoriji Crne Gore. Dodatno, iste se koriste i za analizu korišćenja posmatrane teritorije od strane velikih sisara (medvjeda,vuka, srneće divljači i divokoza…), srednje velikih sisara (lisica, jazavac, kuna, divlja mačka…)", navodi se u saopštenju.

Kako napominju, CZIP je jedini u Crnoj Gori koji koristi kamere zamke za monitoring divljih životinja, kao odavno priznate metodologije za prebrojavanje divljih životinja u Evropi.

"Zapanjuje nas činjenica da je opstrukcija konstantna i ako je na svakoj kameri jasno i vidljivo napisana njena funkcija, vlasništvo i kontakt telefon. Pored zadovoljavajuće saradnje sa lokalnim stanovništvom, lovačkim organizacijama i lugarima, ovakvim neodgovornim postupcima i konstantnim krađama, uskraćuju nam se resursi za potrebe valjanog monitoringa, čiji se podaci mogu iskoristiti i za potrebe definisanja potencijalnih NATURA 2000 lokaliteta", navodi se u saopštenju.

U nadi da će i dalje imati priliku da sjajne fotografije divljih životinja kojih je sve manje u crnogorskim šumama, podijele sa crnogorskom javnošću putem sajta www.czip.me, odnosno elektronkih i štampanih medija, šaljemo apel, svim građanima koji naiđu na kameru zamku da ih ne diraju i slijede upustva koja su jasno naznačena na istim.

"Ukoliko imaju potebu za dodatnim pojašnjenjima, slobodni su da pozovu kontakt telefon koji je označen na kamerama ili da nas kontaktiraju putem mejla aleksandar.czip@t-com.me", zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika