Svijet

Obama: SAD znale o planovima Rusije za Siriju

Ruska vojna operacija u Siriji nije bila veliko iznenađenje za Sjedinjene Američke Države, jer su one pažljivo pratile prebacivanje naoružanja za pomoć sirijskom predsjedniku Bašaru el-Asadu, rekao je američki predsjednik Barak Obama.
Obama: SAD znale o planovima Rusije za Siriju
Portal AnalitikaIzvor

"Imamo prilično dobru obavještajnu službu. Znali smo da ruski predsjednik Vladimir Putin planira da pruži vojnu pomoć potrebnu Asadu, jer su bili nervozni zbog mogućnosti neizbježnog kraha tog režima", rekao je Obama.

Predsjednik SAD je rekao da smatra pogrešnom rusku strategiju u Siriji.

"Ako smatrate da je liderstvo spuštanje vaše privrede do dna i slanje vojske radi podupiranja jedinog saveznika, onda imamo različitu definiciju o liderstvu", rekao je Obama za TV CBS.

Obama je ocijenio pogrešnom strategiju Moskve i sa aspekta borbe protiv "Islamske države" (IS).

"Dok se Asad nalazi na vlasti, teško će biti preorijentisati snage umjerene sirijske opozicije na borbu protiv IS", rekao je Obama, izražavajući nadu da će prije ili kasnije islamisti u Iraku i Siriji biti likvidirani.

Međutim, kako je rekao, da bi se to desilo potrebne su određene okolnosti a "sunitsko stanovništvo tih zemalja treba da se priključi borbi protiv IS".

Obama je kazao da se problem Sirije ne može riješiti vojnim sredstvima, već jedino političkim putem uz učešće "svih ključnih igrača".

Prema njegovim riječima, Vašington je spreman da na tome radi sa drugim zemljama, a očekuje da će "Rusija i Iran izvršiti uticaj na Asada".

Obama je rekao i da SAD ne planiraju da upućuju u Siriju i Irak njihove kopnene snage, ali da će nastaviti sa vazdušnom operacijom protiv IS.

Portal Analitika