Abiznis

Opština Pljevlja tužila Rudnik uglja

Opština Pljevlja tužila je Rudnik uglja zbog nerealizovanih ulaganja od oko pet miliona EUR na koja se kompanija obavezala ugovorom o naknadi za komunalno opremanje zemljišta za eksploataciju uglja na kopu Cementare iz 2004. i aneksom iz 2008. godine, piše Dan.
Opština Pljevlja tužila Rudnik uglja
Portal AnalitikaIzvor

Radi se o ponovljenom postupku, nakon što je Apelacioni sud rješenjem od 4. juna ukinuo presudu bjelopoljskog Privrednog suda, koji je kao preuranjen, odbio tužbeni zahtjev Opštine, a predmet vraćen na ponovno odlučivanje. Opština Pljevlja traži da se Rudnik obaveže na ispunjavanje ugovora i aneksa, prenosi Dan.

Rudnik uglja je 16. avgusta 2004. godine sa pljevaljskom lokalnom upravom potpisao ugovor kojim će zbog poslova na izmještanju rijeke Ćehotine isplatiti 6,18 miliona EUR. Ta kompanija se obavezala da će na ime učešća u troškovima uređenja građevinskog zemljišta finansirati izradu planske i tehničke dokumentacije i izvoditi radove na više projekata u Opštini.

Na taj vid saradnje u Rudniku su pristali, jer izmještanjem rijeke Ćehotine dobijena je mogućnost da se proširi eksploatacija uglja u Pljevaljskom polju, gdje se procjenjuju rezerve na oko 40 miliona tona uglja. Rudniku su otvorena vrata i za eksploataciju uglja u kopu Cementara, jer je lokalna uprava izmijenila plansku dokumentaciju pa je zemljište cementare preimenovano iz građevinskog u rudarski kop, uz odgovarajuću naknadu.

Rudnik je trebalo da, između ostalog, finansira izradu glavnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u mjestu Židovići, kao nastavka urađenog idejnog projekta, izradu glavnog idejnog projekta za prečišćavanje vode iz akumulacije Otilovići i finansira investicione radove koji se odnose na izvođenje preostalih radova na dijelu funkcionalnog kolektora.

U vrijeme sklapanja spornog ugovora iz 2004. godine izvršni direktor je bio poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Filip Vuković, koji je u vrijeme potpisivanja aneksa bio na poziciji predsjednika Opštine Pljevlja.

Van tog aneksa ugovora ostale su određene obaveze, koje je, prema tom sporazumu trebalo da se definišu novim ankesom. Do sada je Rudnik lokalnoj upravi isplatio 1,06 miliona EUR, tvrdeći da su time izmirili sve obaveze.

Sudija Privrednog suda, Senada Hasanagić, na ročištu koje je zakazano za 30. novembar, saslušaće u svojstvu svjedoka Vukovića, bivšeg predsjednika Opštine Pljevlja, Radomana Gogića, za vrijeme čijeg mandata je potpisan ugovor, kao i bivšeg predsjednika Skupštine Opštine Pljevlja Velimira Golubovića, koji je u to vrijeme bio direktor Direkcije za imovinu.

Portal Analitika