Svijet

Bjelorusija: Lukašenku 82,9% glasova za novi predsjednički mandat

Aktuelni predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko, pobjednik je danas održanih predsjedničkih izbora u toj zemlji, sa 82,9 odsto osvojenih glasova, prenosi B92.
Bjelorusija: Lukašenku 82,9% glasova za novi predsjednički mandat
Portal AnalitikaIzvor

To su pokazali prvi rezultati glasanja, koje je objavio Institut za sociologiju Akademije nauka Bjelorusije, dok je prema podacima Odbora organizacija mladih, za njega glasalo 84,1 odsto građana.

Na više od 6.000 biračkih mjesta, koliko je jutros otvoreno u Bjelorusiji, skoro sedam miliona upisanih birača biralo je budućeg šefa države među četiri kandidata, a aktuelni predsjednik borio se za peti mandat.

Prema Centralnoj izbornoj komisiji, kandidati za predsjednika bili su, pored Lukašenka koji je na čelu Bjelorusije 21 godinu, lider Liberalno-demokratske partije Sergej Gajdukevič, lider Bjeloruske patriotske partije i vrhovni ataman bjeloruskih kozaka Nikolaj Ulahovič, i aktivistkinja kampanje "Govori istinu" Tatjana Korotkevič.

Uoči izbora, na jučerašnjem mitingu opozicije, više od 1.500 pristalica prošetalo je centralnim djelovima Minska, tražeći ostavku Lukašenka i slobodne izbore.

Lukašenko je 7. oktobra rekao da želi da pobjedi sa 80 odsto glasova birača.

Aktuelni predsjednik biran je na funkciju šefa države 1994, 2001, 2006. i 2010. godine.

Posljednje izbore dobio je, prema zvaničnim podacima, sa 79,65 odsto glasova, a te rezultate nisu priznali ostali kandidati, kao ni SAD i EU.

Izvor: B92.net

Foto: index.al

Portal Analitika