Svijet

Irak gađao konvoj sa zapovjednicima IS, Al Bagdadi nije među poginulima

Iračke vazdušne snage napale su u Iraku vojni konvoj u kojem se nalazio vođa Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi, prenose mediji u regionu.
Irak gađao konvoj sa zapovjednicima IS, Al Bagdadi nije među poginulima
Portal AnalitikaIzvor

- Iračke vazdušne snage bombardovale su konvoj terorista Abu Bakra al Bagdadija dok je putovao prema Karabli, gdje je trebalo da se sretne sa zapovjednicima ISIS-a - objavili su irački službenici.

Do napada je došlo u provinciji Anbar, a prema prvim informacijama irački avioni gađali su konvoj u blizini granice sa Sirijom. Konvoj se navodno kretao prema svetom šiitskom gradu Karabli, koji se nalazi jugozapadno od Bagdada. Prema tvrdnjama izvora iz iračke vojske, bombardovana je i lokacija na kojoj je Al Bagdadi trebalo da se sastane s ostalim zapovjednicima ISIS-a.

- Lokacija sastanka je takođe napadnuta i mnogi zapovjednici ISIS-a su ubijeni i povrijeđeni. Sudbina Al Bagdadija još nije poznata - prenosi Rojters izjave izvora iz iračke vojske.

Prema infromacijama bolničkog osoblja, u napadu je ubijeno nekoliko zapovjednika ISIS-a.

Podsjećamo, u maju je londonski Gardijan objavio vijest da je Al Bagdadi zadobio teške ozljede nakon vazdušnog napada te da je zapovijedanje Islamskom državom preuzeo Abu Alaa al Afri.

Izvor: Index.hr, Klix.ba

Portal Analitika