Finansije

CBCG: Likvidnost banaka u julu veća za 16,7 odsto

Prosječna likvidna sredstva banaka u julu su iznosila 772,8 miliona eura, što je 16,7 odsto više nego u junu, pokazuju podaci Centralne banke Crne Gore.
CBCG: Likvidnost banaka u julu veća za 16,7 odsto
Portal AnalitikaIzvor

Kako prenosi Mina-business, u odnosu na jul prošle godine prosječna likvidna sredstva porasla su 29,7 odsto. Koeficijenti likvidnosti za bankarski sistem u cjelini u junu su, na dnevnom i dekadnom nivou, bili iznad propisanih minimuma.

- Bilansna suma banaka je na kraju jula iznosila oko 3,33 milijarde eura i bila je 2,8 odsto viša nego prethodnog mjeseca. Bilansna suma je u odnosu na jul prošle godine porasla 9,3 odsto. U strukturi aktive banaka, u julu su dominantno učešće od 72,4 odsto ostvarili ukupni krediti, nakon kojih slijede novčana sredstva i računi depozita kod centralnih banaka sa 15,3 odsto, dok se 12,3 odsto odnosilo na preostale stavke aktive. U strukturi pasive, dominantno učešće od 74,5 odsto ostvarili su depoziti, kapital 14,1 odsto, pozajmice 7,8 odsto, dok se na ostale stavke odnosilo 3,6 odsto ukupne pasive - ističu iz CBCG.

Ukupan kapital banaka je na kraju jula iznosio 470,1 milion eura i bio je veći 3,2 odsto na mjesečnom, a 9,2 odsto veći na godišnjem nivou.

Izvor: Mina-business

Portal Analitika