Svijet

Mikdad: Cilj SAD je smjena režima u Siriji

Zamjenik šefa sirijske diplomatije Fejsal al-Mikdad izjavio je da je cilj međunarodne koalicija za borbu protiv ID, predvođena SAD, smjena režima u Siriji.
Mikdad: Cilj SAD je smjena režima u Siriji
Portal AnalitikaIzvor

"Postalo je jasno da SAD i njihovi saveznici pri formiranju koalicije nisu slijedile cilj da nanesu udarac terorizamu, samo su željele da zaoštre sirijski konflikt i promjene režim u ovoj zemlji", rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Sirije za ruski TV kanal "Raša tudej", prenosi B92.

Mikdad je rekao da se situacija promijenila poslije stupanja Rusije u borbu protiv terorizma.

"Želio bih u ime sirijskog naroda i vlade Sirije da izrazim priznanje i zahvalnost ruskim prijateljima, a posebno predsjedniku Vladimiru Putinu, kao i svim građanima i vojnicima Rusije. Podrška, koju nam je pružila Moskva u ovom periodu je istorijska u kontekstu borbe protiv terorizma", kazao je on, a prenosi TASS.

"Naši ruski prijatelji za nekoliko dana uspjeli su da urade više nego koalicija sa SAD na čelu za čitavu godinu", rekao je Mikdad, dodajući da su aktivnosti Rusije na teritoriji Sirije veoma transparentne.

Rusija otvoreno saopštava o upotrebljenom naoružanju i pogođenim ciljevima, dok takve informacije o operacijama snaga NATO u Avganistanu i u drugim zemaljama ne stižu, ukazao je zamjenik šefa sirijske diplomatije.

Portal Analitika