Politika

SEKULIĆ: DF sabotira izborni proces da bi se abolirali od političkog poraza

Odbijanje Demokratskog fronta (DF) da učestvuje u radu Odbora za praćenje primjene izbornih zakona je očekivano, budući da je njihov cilj sabotiranje izbornog procesa i pokušaj da sebe unaprijed aboliraju od političkog poraza, smatra poslanik Demokratske partije socijalista, Predrag Sekulić.
SEKULIĆ: DF sabotira izborni proces da bi se abolirali od političkog poraza
Portal AnalitikaIzvor

Administrativni odbor predložio je parlamentu 11 članova za sastav Odbora za praćenje primjene zakona i drugih propisa značajnih za izgrađivanje povjerenja u izborni proces, među kojima nema tri poslanika DF-a, koji ne žele da učestvuju u njegovom radu.

„Žao mi je što DF odbija da učestvuje u radu ovog Odbora, čije su osnivanje, da podsjetim, tražile opozicione partije. Istina, to je i očekivano, s obzirom da je od početka rada na izbornim zakonima bilo jasno da je njihov jedini cilj sabotiranje izbornog procesa i pokušaj da sebe unaprijed aboliraju od još jednog političkog poraza“, rekao je Sekulić agenciji MINA.

Iako se, kako je rekao, stalno pozivaju na demokratiju, kolege iz DF-a uporno izbjegavaju da poštuju demokratska pravila i principe koje su zajedno usvajali u Skupštini Crne Gore.

Sekulić je rekao da vjeruje da će ostale opozicione partije predložiti predstavnike i da će Odbor uskoro početi sa radom.

"Ne treba zaboraviti da je naredna godina izborna, a da, sa druge strane, imamo brojne novine u izbornom procesu (sistem elektronske indetifikacije glasača, novi birački spiskovi itd), tako da će ovaj Odbor imati pune ruke posla“, ocijenio je Sekulić.

Prema njegovim riječima, djelokrug rada Odbora je dosta široko postavljen, tako da će biti u prilici da kontrolišu sve faze izbornog procesa, od upisa i brisanja iz biračkih spiskova, do samog procesa glasanja. „Naravno, ne treba zaboraviti ulogu Državne izborne komisije, sa kojom ćemo, po prirodi stvari, sarađivati tokom izbornog procesa“.

„Bez obzira na to što se sa formiranjem ovog Odbora kasnilo, vjerujem da ćemo sve obaveze koje su predviđene zakonom, a koje su u djelokrugu našeg rada, biti ispoštovane“, kazao je Sekulić.

On, dodao je, vjeruje i da će, nakon narednih parlamentarnih izbora, zajednički konstatovati „da su, kao i do sada, u izbornom procesu ispoštovani zakon, demokratska pravila i najviši međunarodni standardi“.

„Uostalom, ne treba zaboraviti da Crna Gora ima dugu tradiciju rada na izbornom zakonodavstvu i dobru saradnju svih parlamentarnih partija, da smo i ove zakone pisali i usvajali zajedno sa kolegama iz opozicije i, u konačnom, da smo i sa relevantnih međunarodnih adresa dobili potvrdu kvalitetnih rješenja“, zaključio je Sekulić.

Portal Analitika