Svijet

Davutoglu: Napad izvršili džihadisti, Kurdi ili ljevičari

Premijer Turske Ahmet Davutoglu sumnja da bi tri organizacije mogle da budu odgovorne za napad u Ankari u kom je stradalo 86 osoba.
Davutoglu: Napad izvršili džihadisti, Kurdi ili ljevičari
Portal AnalitikaIzvor

Turski premijer je rekao da bi odgovorni za teroristički napad mogli da budu Islamska država, militanti iz Radničke partije Kurdistana ili zabranjene ljevičarske organizacije Revolucionarni narodni oslobodilački front (DHKP-C), iako niko još nije preuzeo odgovornost.

"Ovaj napad nije bio bio usmjeren samo protiv jedne grupe građana koji su pristustvovali skupu ili protiv jedne političke zajednice, već protiv turskog naroda u cjelini. Dok se spremamo za izbore (1. novembra), ovaj napad je bio direktno usmjeren protiv demokratije, demokratskih prava i sloboda", rekao je on i dodao: "Danas je dan da budemo solidarni jedni prema drugima."

Davutoglu je naveo da će protiv onih koji su izvršili "ovaj izdajnički masakr" biti preduzete sve neophodne mjere i nazvao počinioce "neprijateljima čovječanstva".

"Terorista je terorista. Ko god da je počinio ovaj teroristički čin je počinio zločin protiv čovječanstva", istakao je Davutoglu i dodao da je to bio jedan od najbolnijih terorističkih napada u istoriji Turske.

Na pitanje novinara da li je došlo do propusta u bezbjednosti, turski premijer je naveo da su prije današnjeg napada uhvaćena dva bombaša-samoubice u Istanbulu i Ankari, ali je dodao i da će biti preduzete sve neophodne mjere ukoliko je bilo bezbjednosnih propusta.

U dvije eksplozije u blizini glavne željezničke stanice u Ankari poginulo je 86 ljudi, a 186 ih je povrijeđeno, izjavio je danas turski ministar zdravlja Mehmet Mujezinoglu.

Ministar je naveo da je 62 ljudi poginulo na licu mjesta, a 24 nakon što su prebačeni u bolnicu, prenosi agencija AP.

Eksplozija se dogodila uoči planiranog marša mira u znak protesta protiv sukoba između države i kurdskih militanata i jugoistočnoj Turskoj.

Predstavnici turske vlade ocijenili su da je eksplozija teroristički akt, a istražni tim smatra da je za nju odgovoran bombaš samoubica.

Izvor: b92.net

Portal Analitika