Sci/Tech

Hoking: Više se bojim kapitalizma nego robota

Stiven Hoking još jednom je progovorio o budućnosti čovječanstva, a ovog je puta istakao da se više boji kapitalizma nego robota.
Hoking: Više se bojim kapitalizma nego robota
Portal AnalitikaIzvor

Tokom razgovora za Reddit AMA ove nedjelje, poznati fizičar je kazao da će nejednakost dohodaka u godinama ispred nas postajati sve veća, jer će sve više poslova obavljati roboti, a da će bogati vlasnici fabrika odbijati da podijele svoje bogatstvo sa siromašnima.

Na pitanja misli li da će tehnološki napredak uzrokovati viši nivo nezaposlenosti, hoće li ljudi osmisliti nova radna mjesta ili ćemo dosegnuti tačku u kojoj će svi poslovi biti automatizovani (što znači da neće biti potrebe za radnicima, odnosno poslodavci im neće morati isplaćivati plate), Hoking je odgovorio:

"Ako će mašine proizvoditi sve što nam treba, situacija će zavisiti o tome kako će se distribuirati stvari. Svi mogu uživati u luksuznom životu ako se bogatstvo stvoreno radom robota rasporedi ili svi mogu završiti kao sirotinja, ako bogati vlasnici mašina lobiraju protiv distribucije bogatstva".

Kako stvari zasad stoje, vjerojatnija je ova druga opcija. Posljednje istraživanje, koje je sproveo Univerzitet u Oksfordu pokazalo je da čak 35 posto poslova u Velikoj Britaniji može biti automatizovano u narednih 20 godina.

Podsjetimo, Hoking je ranije upozorio na to da će kompjuteri pokoriti ljude, tvrdeći će se to dogoditi već u idućem vijeku.

Izvor: index.hr

Portal Analitika